Scenarkivet /

Vuelta

Helena Bergman

Detta work in process ingick i festivalen Underground GOES Overground som var en del av MDT c/o projekt som denna gång var c/oTelefonplan.

Föreställningen presenterades är examensarbete på Danshögskolan, pedagogutbildningen, våren 2008.

Helena Bergman har studerat vid Dance New Amsterdam i New York samt Institute del Teatrre i Barcelona. Hon arbetar som danspedagog inom ämnena flamenco och jazz vid Bolandgymnasiet i Uppsala, Balettakademien i Stockholm och Danshuset i Västerås.

- Mitt intresse med detta arbete har varit att undersöka vad som händer med ett specifikt dansmaterial när man vänder på delar av det, säger Helena Bergman. Att börja i slutet av en rörelse och avsluta i dess ursprungliga början, med intentionen att bevara dess dynamik ifrån originalversionen, dock i sin bakåtgående form. Ambitionen har varit att utforska rörelsen baklänges.

Det som framkommit genom detta arbete är bland annat att en utav flamencons starkaste grundkvaliteter; tyngden, försvann. I sin motsatta form möts den ursprungliga strävan upp i överkroppen och ned i underkroppen i center istället för att sändas ut i två riktningar. Tyngden blir sin motsats. En stamp ger inget ljud. Kraft blir luft. En attack blir någon from av sug tillbaka. Golvytan ser ut att vara skör, som en tunn is.


Sök