Scenarkivet /

Christiana Galanopoulou och Alla Kovgan väljer Maya Deren

Christiana Galanopoulou / Alla Kowgan

Programmet ingick i SHOOT - Dance  for Screen (2008) IMalmö visades filmerna i Block 1 & Block 2 och i Malöm i Filmblock 1 och Filmblock 2

Maya Deren (1917-1961) är en karismatisk filmlegend som fortfarande lockar beundrare i alla åldrar. Hon föddes som Eleanora Derenkovskaya 1917 i Kiev i Ukraina. Familjen emigrerade till USA 1922. Eleanora fick en gedigen utbildning och tog bland annat en ”master’s degree in English literature”. Under en period arbetade Maya som personlig sekreterare till koreografen Katherine Dunham. På en turné hamnade de i Hollywood och Maya träffade där sin blivande man Alexander Hammid. På 1940-talet började hon filma med en 16mm kamera och 1943, 26 år gammal, färdigställde hon sin första film; Meshes of the Afternoon. Denna surrealistiska film anses idag vara en av Amerikas mer banbrytande avantgardefilmer med sitt korta, täta och intensiva bildspråk. Samma år bytte hon namn till Maya Deren. Maya Deren kom att bli en av de mest betydande inom avantgarde film och filmteori på fyrtio- och femtitalet och hennes filmer och hennes föreläsningar på konstskolar för unga studerande blev legendariska i det annars så manligt dominerade Hollywood. Ganska snart ingick personer som André Breton, Marcel Duchamp, John Cage, and Anaïs Nin i Derens umgänge. Deren var inte nådig i sin kritik mot Hollywood som hon ansåg hade artistiskt, ekonomiskt och politiskt monopol på amerikansk film. Maya Deren intresserade sig starkt för voodoo. Hon skrev en uppsats om dans från Haiti redan 1936, senare reste hon till Haiti, filmade voodoo-ritualer och deltog också i dem. 1961 dog hon bara 44 år gammal - av en hjärnblödning.

Christina Galanopoulou, konsthistoriker, grundare och konstnärlig ledare förVideoDance-festivalen i Aten, vilken hon också grundade. Hon lever och verkar i Aten som curator inom visual arts, och som dans- och film-programmerare.Alla Kovgan är filmmakare/curator från Moskvao ch är sedan 1996 bosatt i Boston. Hennes filmer har visats i USA, Canada och Europa, och hon har även arbetat med interaktiva videoprojektioner, multimediala performances och andra samarbeten mellan ljud, bild och kropp tillsammans med dansare och musiker. Alla har även grundat St Petersburgs internationella filmfestival Kinodance i Ryssland.

Sophie Rimheden är electronica producent och har släppt fyra album under eget namn (senaste Traveller kom ut april 2008), och ett under ett sidoprojekt. Sophie har även gjort musik till dansföreställningar och teater och brukar producera och remixa åt andra artister inom olika genrer. Den egna musiken är elektronisk pop - med många experimentella inslag.

 

 


Sök