Scenarkivet /

En naturskildring

Katarina de Bourg

Verket ingick i Contemporary on ice, som var en del av Moderna Dansteaterns C/O projekt 2008/2009

Intervju av med Katarina de Bourg av Thomas Olsson

Ända sedan Katarina de Bourg var i 10-års åldern har hon ägnat sig åt konståkning. Först som aktiv konståkare, senare som tränare och som koreograf för tävling och en rad olika isshower. Katarina de Bourg är med andra ord den enda av koreograferna som deltar i Contemporary on Ice som redan från början behärskar både isen och skridskoåkningen.

När vi träffas berättar Katarina de Bourg att hon egentligen avskyr kyla. I februari drömmer hon mest om våren och om varmare tider. Det har också blivit en viktig utgångspunkt för En naturskildring.

 

Jag vill att alla i publiken som ser det ska tina upp. Man ska bli varm när man ser det och känna att det snart är vår, säger Katarina de Bourg som under hösten arbetat med tv-programmet Stjärnor på is.

I hennes verk En naturskildring medverkar fem konståkare, alla kvinnor. Enligt Katarina de Bourg kommer de att få arbeta med en kontrastfull koreografi, med såväl snabba skär, höga hopp som mjuka och ljuva linjer. Tanken är att det ska vara en koreografi lika omväxlande som årstiderna. Dessutom vill hon verkligen lyfta fram kraften, den individuella styrkan och uttrycket hos de fem konståkarna.

– Koreografin ska läggas på ett kraftfullt sätt, säger Katarina de Bourg och tillägger:

– Jag vill samtidigt göra en koreografi som ger åskådarna en känsla av tyngdlöshet.

Konståkarnas kostymer har Katarina de Bourg designat och när hon lyfter upp en av dräkterna som nästan är färdigsydd för att visa den gnistrar det om alla Swarovskikristallerna.

– Det ska kännas magiskt att dra på sig den.

Om dräkterna eller kostymerna är viktiga för henne, så gäller det även valet av musik när hon sätter ihop en föreställning.

– För mig är musiken, dräkten och koreografin alla delar av en helhet, avslutar Katarina de Bourg som drömmer om att det fanns en scen i Stockholm med både en riktig is och ett golv samtidigt.

 


Sök