Scenarkivet /

Christinas resa

Susanne Rydén / Susanne Jaresand

Varje föreställning föregås av en introduktion (ca 30 min)
2 nov: Den andra resan Folkbarock med Stockholms Barockensemble

4 nov: Den andra resan Folkbarock med Stockholms Barockensemble

3 nov: Christina - den hemlighetsfulla drottningen Professor Curt Johannesson

Föreställningen Christinas resa hade världspremiär 17 maj 2004 i Middle Temple Hall i London som ett led i firandet av 350 års dagen av fördraget mellan Sverige och England som slöts av Oliver Cromwell och drottning Kristina.Föreställningen visades första gången i Sverige i Rikssalen på Uppsala Slott den 6 juni 2004, på dagen 350 år efter drottning Kristinas abdikation.Gästspelet på Moderna Dansteatern är del av en turné som följer den abdikerade drottningens färd från Stockholm till Rom. Under resans gång kommer föreställningen att visas tillsammans med seminarier och barockmåltider tills den når fram till Drottning Kristinas palats i Rom - turnéns slutmål.

Initiativtagaren sopranen Susanne Rydén om Christinas resa:

"Min grundidé var att skapa ett allkonstverk runt drottning Kristina. Avsikten är inte att berätta hela hennes historia, utan snarare ge glimtar ur hennes liv och tankesfär för att väcka nyfikenhet på henne och hennes roll som kulturpersonlighet."

 "Hon (Susanne Jaresand) är en häftig modern, kvinnlig koreograf, precis som Kristina var en häftig, modern kvinna och kulturutövare på sin tid. Vi vill skapa en förankring i vår samtid och det var därför vi bad Susanne Jaresand göra koreografin."

"Den är stel och magnifik. Jag lyfter bokstavligen av mig hela klänningen vid abdikationen. Charles (Koroly) har inspirerats av bilder av klänningar från tiden, men själv lagt till symbolik för bland annat makt."

(citaten är hämtade från Uppsala Nya Tidning, 6/5-04 via websidan http://web.telia.com/~u88809121/unt1.htm)

 


Sök