Scenarkivet /

MDT minifestival

Lisa Östberg / Ludvig Daae / Sudermann & Söderberg

WHO CAN TELL THE DANCER FROM THE DANCE? 

av LISA ÖSTBERG 

Sex koreografer har skapat fem kortare verk för dansaren Lisa Östberg. De har fått 10 timmar till sitt förfogande för kreationen. Lisa Östberg har tillsammans med dansaren Maria Öhman satt ihop verken till en föreställning. Är det möjligt att skilja dansaren från dansen? Fokus i projektet ligger på dansaren och rörelsen. Syftet är en intressant föreställning, ett undersökande av processen och en presentation av ett arbetssätt där dansaren tar initiativ istället för en koreograf. Vi tittar närmare på hierarkier. Hur fungerar de, är de bra ibland? 

Nu med Henrik Vikman i huvudrollen.

 

MM 

av LUDVIG DAAE 

I MM gör Ludvig Daae en virtuell duett med sig själv. Vi se hur Ludvig förhandlar med och förhåller sig till sig själv på film i en konstnärlig process där Ludvig är både skaparen och utövaren.

MM leker med hur koreografen är närvarande under föreställningen och ett objektifierande av dansaren på scenen. När MM utvecklas blir fler faktorer tydliga. Filmen får en egen roll då filmens språk visar på saker som är omöjliga att återskapa live. Filmskaparen Joanna Nordahls röst blir tydligare under föreställningens gång då hennes konstnärliga val i redigeringen av filmen får ta större plats. 

Är filmen en del av solot eller en kommentar på solot, och i så fall; var går gränserna för solot? Är både film och livesolo två halvor av en helhet? Vem av de två versionerna av samma person relaterar man starkast till? Händer saker live bara så att man kan kommentera på det i filmen, eller kommenterar filmen på saker för att berättiga det som händer live? 

 

A TALK 

av SUDERMANN & SÖDERBERG 

Har en kärlekshistoria en melodi? Om vi tvekar eller rättar varandra, vad har det för rytm? Dansar vi olika när vi pratar om en att-göra-lista eller berättar hemligheter för varandra? Vad säger tystnaden: Ett mellanrum mellan orden? 

Vi pratar varje dag, om det ena och det andra. I bland för att kommunicera något som är viktigt för oss och ibland för att höra ljudet av våra egna röster. 

 


Sök