Scenarkivet /

Prism

Beijing Dance Theater

Föreställningen Prism är delad i tre olika verk: Luminous av svenske Pontus Lidberg, Map of me (and you) av danska koreografen Louise Midjord, och Crossing av Wang Yuanyuan från Kina.
Samtliga verk är skapade till Republiken Kinas 60-års firande och hade premiär i Beijing augusti 2009.

Pontus Lidberg – Malmöaktuell genom Skånes Dansteaters uppsättning Black Silk 2009 - är internationellt erkänd både som koreograf och dansare, men också för att skapa dansfilm - hans kanske mest kända verk är prisbelönade filmen The Rain. I Luminous utforskar han människan i förhållande til naturen och hennes roll som en del av en större helhet. Detta vackra dansstycke med musik av ärdanspoesi i dess renaste form.

Bach Louise Midjord, som har sin bakgrund i Den Kongelige Ballet har i Map of me (and you) inspirerats av en fiktiv karta i Madeleine de Scuderys litterära verk Clelie. Det är en karta över mänskliga känslor och beteende. En karta som ibland kan kännas hopplös att navigera.

Wang Yuanyuan är en av Kinas främsta koreografer och en av grundarna till Beijing Dance Theater – Kinas första balettkompani med samtida inriktning, grundat 2008. I verket Crossing blandar hon på ett lekfullt sätt den traditionella kinesiska kampsporten Tai-Qi med den moderna dansen.

De tre koreograferna kommer från vitt skilda bakgrunder och de tio dansarna utgör, som titel antyder, en metaforisk prisma som omvandlar deras visioner i ett spektrum av färger. Kontrasterna är starka och visar bredden hos de fantastiska dansarna.

Beijing Dance Theater: www.bjcdt.org

 

 


Sök