Scenarkivet /

Ljudmatiné

Svenska In och Uttrycksbyån

LJUDMATINÉ # 4 

 

Denna söndags sättning:

ECHODECK

SWOTE 

ITO OTO 

 

Videoinstallation av NINA LASSILA

 

* * * * * * *

 

ECHODECK spelar nyskapande electronica som kombinerar varma akustiska ljud med mörka elekroniska pulser.  Det handlar om musiken, bilderna och drömmarna. Allt annat försvinner omedelbart när man upplever dom live. Inget onödigt trams och inga poser. Genom en organisk dialog mellan filmduk och musiker uppstår ögonblickliga kollage och fragmentariska berättelser.

http://www.myspace.com/echodeck

 

SWOTE är Emma Augustsson (cello, loopar, röst) och Frida Rolfsdotter Thurfjell (saxofon, basklarinett, loopar, röst). De utforskar ljud och melodier genom improvisationer och små

öar av kompositioner och skapar ett sound inspirerat av hemligheter, megafoner, gamla vinylskrap och livsöden. SWOTE har samarbetat med konstnärer, dansare och andra musiker, skapat stumfilmsmusik och spelat i trapphus. 

"Swote (adj) - A positive adjective describing something that is cool but at the

same time witty or clever. A combination of greatness and raw awesome.

Generally used to describe something that is extraordinarily and exceptional."

cit: Urban Dictionary

www.myspace.com/swote

http://swote.blogspot.com/

 

ITO OTO (Rasmus Alkestrand) från Malmö gör repetitiva och suggestiva ljudlandskap med abstrakta halvtaktsrytmer. Driver också labeln Eter, som ger ut experimentell musik i små men väldesignade upplagor.   HYPERLINK "http://www.soundcloud.com/ito-oto" \n _blankwww.soundcloud.com/ito-oto

 

NINA LASSILA: Född i Helsingfors 1974, lever och arbetar i Göteborg/Berlin sedan 2003
Nina Lassila är en bildkonstnär som arbetar huvudsakligen med video och performance. I många av hennes verk hon behandlar hon frågor kring  identitet - speciellt identiteten påverkad av sociala barriärer och konventioner på grund av kön, uppfostran och kulturella skillnader. Hennes intresseområde spänner från kulturella och politiska frågor till mumbo jumbo vetenskap. 

http://www.ninalassila.com/

 

 

 

LJUDMATINÉ # 5

 

PROGRAM:

 

ANNA WESTBERG & JOEL BRINDEFALK framför verket TRINITY

ljud | bild | rörelse

Joel Brindefalk är konstnär och kompositör utbildad vid HSM och Valand. Anna Westberg är dansare verksam i Göteborg. De har samarbetat sedan 2008 och bland annat presenterat verket Market på Dansens hus i Stockholm och under förra årets GAS festival i Göteborg.

www.morphony.com

 

MONOMONO

Gruppen består av Fredrik Nyberg (poesi, röst), Lars Carlsson (elgitarr, elektronik mm) och My Hellgren (cello, elektronik).

http://www.monomono.se/

 

ANN-CHARLOTTE RUGFELT & FLORA KÖNEMANN framför verket I DON'T FEEL LONELY. I ONLY FEEL AWAKE

typewriter-loop-text-sound-performance

Ann-Charlotte Rugfeldt Ferm bor och arbetar i Göteborg. Flora Könemann kommer från Berlin, bor och arbetar i Göteborg. Tillsammans skapar de ett verk baserat på loopar, röster, skrivmaskiner m.m.

 

RASMUS PERSSON

Rasmus Persson, ena hjärnhalvan av Svenska In & Uttrycksbyrån, kommer att framföra ett improverk med hjälp av leksaksdragspel, hemmasnickrade synthar m.m.

 

Videoinstallation av ERIK BERGLIN

Erik Berglin är fotograf och konstnär som bor och arbetar i Göteborg och kommer att göra en installation i Atalantes foajé.

http://www.erikberglin.com/

 

 

LJUDMATINÉ # 6

PROGRAM:


BRÖSARP

Brösarp är ett ljudexperiment och en kollaboration mellan Dag Rosenqvist (Jasper TX) och Helena Persson. Ljudlandskapen är gjorda av inspelningar från olika delar av världen. Eftermiddagens spelning kan liknas vid en performance där musikerna använder det specifika rummet för att skapa ett live-soundscape, blandat med redan befintliga ljud. 

 

CHEAP IMITATION

Cheap Imitation har skapat en alldeles egen innebörd av begreppet cover. Musiken görs enbart av duons röster och en är fri mix av välkända låtar. Den nybildade duon består av Anders Olofson och Ann-Charlotte Rugfelt Ferm som har arbetat tillsammans sedan dom träffades på Valands konsthögskola 2010.

www.myspace.com/cheap_imitation

 

STRÄNDERNAS SVALL 

Strändernas Svall är en ny explosiv duo bestående av slagverkaren Vegard Lauvdal och gitarristen Finn Loxbo. Tillsammans frambringar de energisk och skruvad, nästan dansant musik med ett stort och säreget sound. Emellan osunda dissonanser ifrån billiga effektpedaler och ursinnigt framhamrade rytmer, skymtar melodier som nästan är vackra. 

 

VIALKA & LISA LARSDOTTER PETERSSON

Vialka – Ett musikaliskt äventyr! En experimentell rock- gitarr och trumm duo, bestående av Marylise Frecheville och Eric Boros från Frankrike mm. Samt Lisa Larsdotter Petersson, oförutsägbar dans och röst improvisatör från Göteborg, som bland annat initierar Improvisationsfestival VARIA – där artisterna också träffades första gången. På Ljudmatiné den 17 april möts de och skapar tillsammans, ett tills dess - okänt stycke musik, ljud, röst och rörelse spektakel…

http://vialka.com

http://www.youtube.com/watch?v=ARcJSecwytw

http://www.youtube.com/watch?v=xsIX5evTbjM&feature=related

http://www.varia-impro.se

http://lisalarsdotterpetersson.blogspot.com/

 

Videoinstallation:

THE BUTTERFLIES

 

Diana Storåsen och Fröydi Laszlo är två bildkonstnärer som arbetat tillsammans i flera projekt inom film, foto och performance. En utgångspunkt har varit den egena kroppen och vår upplevelse av både och eller varken eller vara; inskrivna i ett konstruerat eller biologiskt kön, djuriskt eller mänskligt, personligt eller transcendentalt, lekfullt eller intellektualiserande, politiska aktivister eller estetisk underhållning. Trötta på dikotomiseringens begränsning uppfann vi en lekfull och livsfarlig identitet, som fjärillar - "The Butterfly performance" som varit det mest kända samarbete. 

Nu på Ljudmatiné / Atalante får vi se videoverk som för oss tillbaka till upplevelsen av att dels vara fri, dels begränsad i den egna identideten. Att vara både en fysisk kropp och en dröm på resa mellan minnen och förväntningar. Video verken "Gunga", "Soffa" och "Trasig lampskärm" har kontrapunkter både med klassisk poesi (Stagnelius), mordärn psykoanalys (Lacan och Kristeva) som med livet i ett Lundby DOCKHUS från 70-talet.

 

www.dianasfoto.blogspot.com

www.thering.in/sv/belle-laszlo

www.thering.in/sv/bokfoerlaget-284

 

 

 


Sök