Scenarkivet /

Blind Boi Diaries

Juli Apponen

Blind Boi Diaries är ett solo och ett självbiografiskt porträtt om och med dansaren och konstnären Sindri Runudde som för sju år sedan oväntat förlorade större delen av sitt synfält. Med utgångspunkt i personliga berättelser, erfarenheter och premisser undersöker föreställningen perceptiva förskjutningar och oundvikliga begränsningar. När en inte riktigt kan se vad en själv skapar eller ens vet om det sitter någon i publiken, vad är då en självbiografi och en självbild i ett sceniskt verk? I det icke-visuella, ger ljud mer mening och ord makt.

Utan att nödvändigtvis ta hänsyn till kronologiska ordningar, byggs ett eklektiskt collage av dans och berättelser som återspeglar livets kaos.

Är självbiografi ett sätt att återskapa eller förstå sig själv och vad är det vi väljer att återskapa eller förstå i så fall? Vilka är villkoren och vilken estetik får ta plats? Vad betyder det att regissera någon annans självbiografi? “Min mästare sa att det inte ger mening att jogga vanligt på en väg. Jag sprang utanför och rakt in i ett stängsel.”

Juli Apponen är en scenkonstnär som arbetar i flera olika konstellationer som performer, koreograf och regissör. Med utgångspunkt i det självbiografiska har hon tidigare skapat uppmärksammade föreställningar som: Life is hard and then you die – part 3, en textbaserad performanceföreläsning och med samarbetet JULI/JON i solokoreografin Everything Remains. Hon studerade scenkonst på Norwegian Theater Academy.

Sindri Runudde är ursprungligen utbildad i nycirkus som akrobat och har senare studerat dans vid DOCH i Stockholm. Sindri arbetar internationellt som dansare för flera kompanier och koreografer och skapar också sina egna verk där bild och ljudkonst bidrar med uttryck. Föreställningen har urpremiär den 22 april på Atalante i Göteborg.

Medverkande:
Juli Apponen – Regissör/koreograf
Sindri Runudde – Dansare/performer
Hanna Reidmar – Ljus & Scenografi
Kristian Hverring – Ljuddesign/musik
Med stöd av SMart produktionshus
 
Samproduceras av Turnéslingan Tre Scener - Atalante, Dansstationen och MDT.

 


Sök