Scenarkivet /

Sektor 3

Cinnober Teater

CINNOBER TEATER OM SEKTOR 3

Dea Loher är född 1964 i Bayern. Hon är en klart lysande stjärna bland dagens yngre tyskspråkiga dramatiker och har förärats flera priser för sina pjäser. Redan 1993 fick hon Royal Court´s i London Playwright´s Award. Sedan dess har hon flitigt skrivit sig vidare och det förekommer ungefär en urpremiär om året av hennes texter. I Sverige spelades Blåskägg – kvinnornas hopp på Malmö Dramatiska Teater 1999, med Åsa Kalmér som regissör.

Det har sagts om Loher att medan andra dramatiker med ett välvilligt och välmenande patos beskriver samtiden i breda penseldrag, använder hon sig av ett kargt och precist språk. För henne är teatern "det rum, där de processer som äger rum i samhället måste diskuteras." I centrum för Lohers pjäser står individen och hennes försök att ge den egna historien mening och innehåll.

Sektor 3 utspelas i vår egen tid. Att vänta på att bli tillsagd vad man ska göra är inget jobb, det är att tjäna. I pjäsen synliggörs fyra personer som har det gemensamt att de alla är tjänstefolk och, med undantag av den utländska städerskan Xana, har arbetat i samma hushåll i drygt fyrtio år. Anna och Martha har gett allt och ingenting fått tillbaka. Kvar finns en utsliten kropp och ett liv i ensamhet.

Anna och Martha sitter och väntar. Kanske på dem som ska komma och riva hela stället, kanske på dem som ska bygga upp någonting nytt. Och kanske ge dem nya order – så att allt blir som förr igen. De arbetar vidare i en tredje sektor av samhället, där arbetet är mer präglat av idealism än av egen vinning. De har inte något annat, någon annan identitet, än arbetet för att upprätthålla den struktur som format dem.


Sök