Scenarkivet /

Huggande kvinnor

Dorte Olesen

Fakta

75 kvinnor 50+, fördelade på 3 arbetslag, arbetade 6 timmar om dagen i 3 dagar. De delade på 17 yxor och 17 huggkubbar och högg 30 kubikmeter ved. Det gräddades och serverades 2 100 våfflor och till det vispades 21 liter grädde och 25 kg hallonsylt klickades på. 4 kvinnor från Gnarp kastade yxa mot måltavla 1000 ggr under dessa 3 dagar. 6 gruppledare, 12 volontärer, 6 publikvärdar och all personal på Moderna Dansteatern höll ordning på arrangemanget. I Malmö högg 35 kvinnor i 2 dagar med Lena Uhlander och Stina Dahlström som ansvariga producenter och Uli Ruchlinski som teknisk ansvarig.

 Dorte Olesen om de huggande kvinnorna:

"Samhället har en tråkig syn på åldrandet. Det handlar mycket om sjukvård, penisoer och kostnader. Men det här är ju en bild av rörelse och kraft som vi inte brukar se i storstäderna! Jag gör alltid installationer och det är roligt när det skär sig."

"Scenkonst på hugget", Anna Ångström, SvD 16/11-07

I samband med föreställningen bjuder Moderna Dansteatern in publiken till sitt tält på Sergels Torg, i tältet bjuder teatern publiken på varm choklad och ostmackor för att fira att inledningen av den tvååriga C/O verksamheten. 

På sin hemsida bjöd Moderna Dansteatern och Dorte Olesen in de kvinnor som så önskade att genom mejl anmäla sitt intresse att delta i Huggande Kvinnor.

Veden kunde avhämtas gratis klockan 18.00 efter den sista dagen under förutsättning att man hade möjlighet att forsla bort den själv.

Om Huggande kvinnor:

Koreografen Dorte Olesens vision med installationen Huggande kvinnor är att fylla Sergels torg under tre dagar 15 – 17 november med kvinnor 50 + som hugger ved, eldar och gräddar våfflor i novembermörkret. Timmerstockar fraktas, tas emot, sågas, huggs, klyvs till ved av kvinnorna som kommer att arbeta i olika arbetslag. Det luktar och doftar och låter av ved som klyvs mot stora huggkubbar. Eldar brinner, varmt kaffe kokas och våfflor gräddas till de arbetande kvinnorna. Varje dag skall ses som ett gemensamt dagsverke - en manifestation av kvinnlig styrka och gemenskap, ett synliggörande av landsbygden i storstaden och av den fysiska styrka som de facto krävs för att producera energi.

Nästan hundra kvinnor har anmält sitt intresse att vara med i manifestationen. Kvinnorna är i alla åldrar från femtio och uppåt, som t ex 86-åriga Gun, som medverkar fredag och lördag, men inte på torsdagen för då styrketränar hon. Kvinnorna har olika social och etnisk bakgrund och kommer från både landsbygd och städer i Sverige – men även från andra länder som Chile, Australien, Finland och USA.

Från Gnarp i Hälsingland kommer ett kvinnligt yxkastarmatriarkat som består av fyra kvinnor, varav en mor och dotter, Ulla 71 och Sari 50 år, som kommer att ge prov på sina yxkastarkonster varje dag under manifestationen.

- Vi har bjudit en rad kända kvinnliga profiler över 50 till Sergels torg för att de skall inviga dagsverket vid 12-slaget varje dag genom att utdela det första hugget, berättar Dorte Olesen. Jag hoppas att de inte missar chansen att delta i den här stora, kvinnliga manifestationen på en så laddad plats som Sergels torg!
-Kvinnor över 50 osynliggörs i media och bilden som ges av dem är ofta trist och negativ, fortsätter Dorte. Det vill jag ändra på!
 
Ur kvinnornas svar om varför de vill delta i Dorte Olesens manifestation:

Jag tycker detta är fantastiskt roligt och just att det är kvinnor över 50 tycker jag är det allra bästa. Det är sällan kvinnor i den åldern får visa vad de kan. 
Siv, 56 år

Jag är ägare till en motorsåg, som jag använt både till trädfällning och viss kapning. Jag brukar jorden till trädgårdsland, bärbuskar, fruktträd och olika blomsteranordningar. Vedboden har jag själv byggt liksom en 6x8 meter stor veranda. Jag är speciellt "mallig" över mina färdigheter inom de områden, som normalt tillhör herrarna (jag är för den skull inte borta vad gäller kvinnliga dygder, som t ex sömnad) och visar gärna upp min kvinnokraft.
Gunnel, 71 år

Projektet Huggande Kvinnor är lite lagom crazy och gränsöverskridande vilket jag gillar. Det behövs flera sådana projekt för oss ”vuxna”. Dagens ungdomar tycker jag är bättre på sånt än vad vår generation var/är. Kontrasten storstad och vedhuggning är också tilltalande – vi/någon kanske blir påmind om våra mänskliga grundbehov.
Inger, 53 år

Det ser jag verkligen fram emot eftersom jag tycker om att göra det jag en gång har lärt mig och är bra på. Jag brukar tycka att det är synd att många av de saker jag lärde mig som barn och tonåring har jag ingen nytta av i mitt vuxna liv som t ex mjölka kor, hässja hö, köra häst med släpräfsa mm (min far var timmerkörare så vi hade alltid arbetshäst), barka timmer och annat skogsarbete.
Ingrid, 67 år

Hugga ved och även såga med bågsågen var självklarhet för oss flickor i
familjen med bara en man i hushållet. Jag älskar vedhuggning, det är så rogivande, ger mig energi, all oro och all ilska bara försvinner - det är så underbart.
Marja, 61 år

Huggande kvinnor sponsras av: Järna trädvård, STIHL, Lantmännen AXA, Fiskars, Holmen AB, Fristads, Harvia

Tack till: Parkteatern, Stadsmissionen, Nicole Beck, Ina Warme, personalen på Moderna Dansteatern, Kulturhuset Stockholm, LIMBO, Miljötekniska entreprenad AB, Securitas, Sabbatsbergsnärakut, Tillståndsmyndigheten, alla volontärer.

Med stöd av: Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden

 


Sök