Scenarkivet /

MDT

Det var när Margaretha Åsberg satte upp sitt verk Pyramiderna på Moderna Museet 1979 och blev erbjuden att använda den gamla Torpedverkstaden vid vattnet nedanför museet som repetitionslokal som hon insåg dess potential. Huset var visserligen omöjligt att utöva dans i eftersom det stod pelare överallt, det fanns spår efter tågräls i golvet och farliga golvbrunnar. Men den moderna, utominstitutionella dansen behövde en repetitionslokal och en scen för dans och Torpedverkstaden var precis rätt hus, tyckte Margaretha! Hon satte igång att söka bidrag och sponsorer och drog samtidigt igång föreställningsverksamhet med artister som Bogdan Szyber, Karina Reich, Efva Lilja, gruppen TIGER m.fl. Sju år senare, 1986, invigdes Moderna Dansteatern med premiären av Margarethas föreställning Yucatan som spelades i fem veckor för utsålda hus. Sedan följde koreografier av Cristina Caprioli, Kenneth Kvarnström, Efva Lilja och Anne Külper. Under säsongen 1987/88 märks namn som Per Jonsson, Birgitta Egerbladh, Björn Elisson, Susanna Jaresand och Kajsa Giertz.

Förhållandena var spartanska, man duschade i ett litet bås där biljettförsäljningen sker idag - med stearinljus som enda ljuskälla – och delade utrymmet med de tre teatergrupper som höll till i Teater Galeasens lokaler. Med tiden kom det nya pengar från Kulturrådet till fortsatt upprustning och det avslutande byggbidraget 1988 gjorde det möjligt att bygga ytterligare ett våningsplan med loger, duschar och kontor.

Moderna Dansteatern är en scen för gästspel av nyproducerad dans och performance där många av dagens etablerade konstnärer och koreografer har startat sin bana - ofta i samarbete med samtida konstnärer, musiker och ljusdesigners. Moderna Dansteatern skall vara en plats för de icke-etablerade inom danskonsten, här ska de kunna möta sin publik. Hit skall också etablerade koreograferna kunna återvända för att utveckla sitt konstnärskap.

Moderna Dansteatern är en stiftelse och i första paragrafen i stiftelsens stadgar står det att läsa att teatern, förutom att vara ett öppet sceniskt forum för koreografer och dansare, också skall verka för att stärka dansens ställning genom att erbjuda ett rikt programmutbud som ger publiken en möjlighet att ta del av den moderna danskonsten. Moderna Dansteatern skall också verka för ett nordiskt och internationellt samarbete.

Moderna Dansteatern firade 20-årsjubileum 2006 genom att utvidga sin verksamhet med en ny scen, Torpedbassängen, en studioscen för experiment och sceniska projekt under utveckling.

Moderna Dansteaterns verksanhet stöds av Statens kulturråd, Stockholms kulturförvaltning, Stockholms läns landsting och Stiftelsen Framtidens Kultur.

MODERNA DANSTEATERN

Slupskjulsvägen 32, 
Torpedverkstan, Skeppsholmen, 111 49 Stockholm
Telefon: 08-611 14 56

https://mdtsthlm.se

Se hittills inlagda föreställningar från MDT


Sök