Scenarkivet /

Soleá online (work in progress)

Anu Silvennoinen / Tanja Tuurala

Detta work in progress ingick i festivalen Underground GOES Overground som var en del av MDT c/o projekt som denna gång var c/oTelefonplan. Premiären kommer att ske i Tammerfors, Finland, under hösten 2008 med Sverigepremiär den 15 mars 2009 på Moderna Dansteatern c/o Midsommargården.

Efter framförandet genomfördes ett publiksamtal där även sångaren medverkade.

 Namnet soleá kommer från spanskans ord soledad, som betyder ensamhet. Ensamheten i dagens samhälle visar sig i många olika skepnader  – t ex som individualism, som en vald livsstil eller som en icke-självförvållad källa till ångest och förtvivlan. Dessutom är ensamhen vs kommunikation en viktig del av skapandeprocessen; eftersom projektgruppen bor i tre olika länder är just detta geografiska avstånd, - att fysiskt befinna sig på olika ställen -, en väsentlig del av arbetsprocessen och dansverket. Kommunikationen sker till stor del genom nya medier och i cyberrymden.

Är det möjligt att skapa en stark enhet inom arbetsgruppen; bland musiker och dansare, vilket är väsentligt för flamencon, om gruppen under skapandeprocessen inte fysiskt är tillsammans?  Hur utvecklas ett duettarbete genom att använda nya medier för dess skapande? På vilket sätt fungerar rörelsekommunikationen, om verktyget är t ex en web-kamera?

Tanja Tuurala dansutbildade sig på Laban Centre for Movement and Dance i London, Instituto del Teatro i Barcelona och Danshögskolan i Stockholm. I sitt konstnärliga arbete har hon hittills undersökt och tolkat ämnen som intresserar henne – normer, improvisation och den samhälleliga sorgen. I sitt skapande förenar hon två dansspråk – nutida dans och flamenco.Hon har även koreograferat till teatergruppen Teater Sandino, som har haft uppsättningar på Dramaten.

Anu Silvennoinen utbildade sig till flamencodansare på dansarutbildningen i Sevilla i Spanien. Det var på danspedagogutbildningen i Danshögskolan i Stockholm som samarbetet med Tanja Tuurala inleddes.

Erik Steen är en flamencogitarrist och kompositör från Umeå som hämtat sitt stora kunnande från studier i Andalusien och Madrid. Flera års arbete med dansgrupper och sångare över hela Europa har dessutom givit honom det djup som krävs för att skapa en egen stil ur flamencotraditionen.

David Sorroche från Granada är en uppskattad flamencosångare och pedagog, stipendiat av AIE (Sociedad de Artistas Interpretes de España) och La Fundación Cristina Heeren. Vid sidan av arbetet flamencosångare och sånglärare skriver han just nu en bok om flamencosångens didaktik och metodik, som har finansierats av Junta de Andalucía och Diputación de Granada.


Sök