Scenarkivet /

Dans i lägenhet

Paloma Madrid

Dans i lägenhet - Moderna Dansteatern c/o Subtopia - med max fem personer i publiken är ett communityarbete i Alby och vänder sig därför i första hand till dem som bor i Alby. Om man inte bor i Alby kan man köpa biljett via Moderna Dansteatern. I nuläget är det Dans i lägenhet den 5 och 19 november men det kan bli fler tillfällen om intresset finns.Obs! Fika ingår.

Föreställningen visas också i Alby Bibliotek och finns även som film Dans i lägenhet av Roberto Fuentes. Under våren 2009 fortsätter Dans i lägenhet i Alby, Storvreten, Fittja och Norsborg.

Dansen är koreograferad och improviserad och de sex dansarna bor i, eller är från, Alby med omnejd. De valdes ut vid en audition i samras och är samtliga mellan16 - 28 år.Dansarnas bakgrund är modernt, street, kontaktimprovisation och jazzdans.

Albybor som vill ha en egen föreställning kan låna hem danskompaniet gratis via Biblioteket i Alby fram till första veckan i december. De dansar i vardagsrummet, köket eller hallen. Det är som när man lånar hem en bok, fast istället får man hem en dans.

Dans i lägenhet ingår i  Botkyrka communityteater som startade våren -08 och som initierades och leds av America Vera Zavala (konstnärligledare & politisk aktivist) och Reine Lööf (regissör & dramatiker). Avsikten med communityteater är att låta lokalbefolkningen göra konst för varandra.  

 Paloma Madrid om Dans i lägenhet:

Dans i lägenhet är ett communityprojekt som startade som en tanke att påverka, skapa identitet, göra en egen kulturgärning och ”inspirera för att reparera”. Med det menar jag som koreograf och danspedagog att den vanliga medborgaren idag inte kan göra så mycket åt att det ser ut som det gör dagens samhälle med allt vad det innebär av klasstillhörighet, ursprung, språk … listan kan göras lång, liksom de existerande värderingarna.

Jag tar mig själv som exempel. Jag är andra generationens invandrare, en tjej uppvuxen i förort. Jag hade en danslärare och en teaterpedagog som fanns där och som inspirerade mig. Jag tog danslektioner och var med i teaterpjäser. Inspirationen finns kvar, liksom drivkraften att skapa eget. Det är verktyg som jag bär med mig. Det är också viktigt att finna sin identitet som människa och känna till platsen man bor på. Jag känner mig stolt när jag tillhör, det ger mig identitet och självförtroende. Att skaka om och påverkar människor, det leder till förändring. Jag vet."  


Sök