Scenarkivet /

Cracks

SU-EN Butoh Company

Cracks hade urpremiär på Lilla Scen, Dansens Hus i Stockholm den 4 april 2008.

I Eftersnack den 14 november samtalar koreografen SU-EN med Hans T Sternudd, fil dir i konstvetenskap, forskare och perfomanceartist. Samtalet arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet.

Koreografen och dansaren SU-EN har utvecklat en helt egen dansstil med rötter i japansk butoh. Hon har uppträtt i provokativa solon och i konceptuella verk på udda spelplatser, men också skapat gruppverk som präglas av rå styrka, obehag och överväldigande skönhet på samma gång. Cracks hör till den sistnämnda kategorin.

Utdrag ur Butoh - Kroppen och världen av SU-EN, Maja Sandberg och Gilles Kennedy: Butoh är en nutida dansform med rötter i de japanska experimenten i expressionistisk anda som florerade i början av 1900-talet. När scen- och bildkonstnärer efter andra världskriget gjorde revolt mot den etablerade konst- och samhällsstrukturen koncentrerade sig koreografen Tatsumi Hijikata på kroppen i sitt sökande efter meningen med konsten.

Mitt under de radikala förändringar som pågick i det moderna Japan återuppväckte Hijikata en längtan efter det forna Japan, efter en kropp formad av ändlöst och hårt arbete. Han betonade att det var själva kroppen som var konstverket, kallade tillvaron för "Köttets kris" och myntade begreppet ankoku butoh, ungefär mörkrets dans, som eh hyllning till kroppens dödlighet. Hijikata förnyade radikalt kroppens möjligheter att uttrycka sig.

SU-EN Butoh Company grundades 1992 i Tokyo. Sedan 1997 har verksamheten sin bas i Haglund Skola nordost om Uppsala. Kompaniet verkar över hela Sverige och internationellt med föreställningar, workshops, filmproduktion, projekt och föreläsningar. Den konstnärliga ledaren SU-EN vistades i Tokyo 1986-1994 och var lärling i Tomoe Shizune & Hakutobogruppen 1988-1994 där den legendariska Yoko Ashikawa undervisade och koreograferade. Dansarna i Cracks har varierande nationalitet och bakgrund och har genomgått butohträning i lärlingsskapsform hos SU-EN en längre tid.


Sök