Scenarkivet /

Magpie´s nest

Helena Franzén

Magpie''s nest ingick i Contemporary on ice, som var en del av Moderna Dansteaterns C/O projekt 2008/2009, denna gång MDT C/O Kungsträdgården.

 

Med blick för den medvetna rörelsen - Thomas Olsson samtalar med Helena Franzén

Det är själva rörelserna och inte det konceptuella som är i fokus i Helena Franzéns koreografi. När hon tillsammans med konståkare nu skapar verket Magpie´s nest, på svenska Skatbo, är det inte heller första gången som Helena Franzén inspirerats av idrottare och deras rörelsemönster. Inför till exempel The Race, 2001, följde och arbeta hon tillsammans med ett antal brottare.

 – Jag är intresserad av medvetna rörelser. Hur någon kan kontrollera och använda sin egen kropp. För mig handlar det mycket om lusten till rörelse, säger Helena Franzén.

Helena Franzén beskriver sig som en koreograf som vill vara i verket och inte en som bara sitter bredvid och instruerar och ser på hur hennes idéer förkroppsligas.

I det nya verket vill hon använda isen som en yta, ett golv som man kan falla mot, glida på eller rulla runt på. Se isen som en extra danspartner.

– Jag vill se det som en möjlighet. Och jag vill låta konståkarna göra någonting annat än vad de brukar göra, men samtidigt jobba med den kraft och styrka som finns i konståkningen.

Istället för en mer traditionell isdans med två åkare, en man och en kvinna och där den manliga är den som lyfter och leder, har Helena Franzén utgått från tre manliga konståkare för att skapa ett uttryck som är mer subtilt och ömtåligt.

I det sammanhanget är naturligtvis även musiken viktig menar Helena Franzén och berättar att de senaste årens lyckade samarbeten med Jukka Rintamäki från Silverbullit får en fortsättning även i det nya verket på is.


Sök