Scenarkivet /

Polarstation Zebra svarar ej

Lotta Melin

Verket ingick i Contemporary on ice, som var en del av Moderna Dansteaterns C/O projekt 2008/2009.

Lotta Melin svarar Thomas Olsson:

Lotta Melins verk Polarstation Zebra svarar ej kommer att utspela sig även långt utanför själva isbanan. Från olika platser i Stockholm kommer nämligen ett antal grupper vitklädda människor att bege sig in mot Kungsträdgården för att undersöka vad som hänt där. De har fått signaler om att någonting har hänt där.

– Det blir sju grupper med cirka 20 personer i varje grupp. Ungefär 30 – 40 minuter kommer det att ta innan ”De vita” når fram till Kungsträdgården, berättar koreografen Lotta Melin som genom åren samarbetat med en lång rad musiker och andra konstnärer och som rör sig lika vant i konstinstallationer på större konsthallar som på mindre experimentella scener.

Vitklädda, med stora huvudbonader och med masker för sina ansikten kommer de med största säkerhet väcka en hel del uppmärksamhet på sin koreograferade väg mot Kungsträdgården. Samtidigt som det förhoppningsvis även kan leda till en mängd nya möten mellan människor.

Tanken är dessutom, berättar Lotta Melin, att den som ser de vitklädda körerna ute på stadens gator eller i en tunnelbanevagn ska kunna filma dem med sin mobiltelefon och sedan sända filmsekvensen som en direktrapport till en storbildsskärm i Kungsträdgården.

– För att det ska fungera samarbetar vi med KTH, förklarar hon.

Väl framme i Kungsträdgården och skridskobanan fortsätter Polarstation Zebra svarar ej.

– Jag kommer nog att använda kören och statyn på något sätt, säger Lotta Melin och berättar att scenografen Johan Rödström kommer att göra någon sorts hus eller liknande. Det är med andra ord från det huset eller tältet som konståkarna eller dansarna ”De överlevande” som ”De vita ” har kunnat rädda kommer att utgå ifrån. Om de kommer att vara tre eller fyra är i skrivande stund inte klart.

Som titeln antyder har Lotta Melin också hämtat en del av inspirationen till verket från John Sturges’ film efter Alistair MacLeans roman om den hemlighetsfulla forskningsstationen Zebra vid Nordpolen. Och precis som i filmen har en räddningsgrupp uppfattat svaga radiosignaler. Men även musiken har anknytning till filmen från 1968.
Lotta Melin avslöjar att Leif Elggren som ska komponera musiken till verket bland annat kommer att arbeta om och bearbeta Michel Legrands filmmusik.

Polarstation Zebra svarar ej är samtidigt en fortsättning på Flying Sickness in the Sky som gavs på Moderna Dansteatern förra hösten. Även då samarbetade Lotta Melin med Leif Elggren.
 


Sök