Scenarkivet /

Avventurina

Virpi Pahkinen

Avventurina ingick i Contemporary on ice, som var en del av Moderna Dansteaterns C/O projekt 2008/2009, denna gång MDT C/O Kungsträdgården.

Virpi Pahkinen vs Thomas Olsson

Under några tidiga och kylslagna söndagsförmiddagar har Virpi Pahkinen och Christine Brorsson träffats i ishallen vid Zinkensdamm, på Södermalm i Stockholm. Där har de bland annat övat på smygskär och massor av andra detaljer som alla varit nödvändigt för att Virpi Pahkinens bidrag till Contemporary on Ice skulle kunna ta form.

För någon som gillar att vara ute och roa sig i huvudstadens klubbliv är klockan nio väldigt tidigt. Nu var det bara den tiden som var ledig, så om det skulle bli något nytt verk var valet enkelt. Dessutom berättar Virpi Pahkinen att en av anledningarna till att hon som ung flicka slutade med konståkning var att hon inte gillade det där med ”frysigheten”.

– Och nu gör jag det frivilligt, säger Virpi Pahkinen med ett leende.

Även om det nya verket ska vara ett solo så står både hon och dansaren och konståkaren Christine Brorsson med skridskorna på isen på söndagarna när det nya verket växer fram. Att hon själv gillar att åka skridskor och uppskattar frihetskänslan av att glida fram över en spegelblank is märks när hon berättar om det.

– Det är mer eller mindre ett solo men det kan mycket väl hända att jag dyker upp på något sätt, säger Virpi Pahkinen.

Att koreografera på is har inneburit många nya utmaningar för henne. Först och främst att hon och hennes dansare måste utgå från en annan balanspunkt än när de dansar på ett golv, dessutom att det är andra rörelser som de kan göra.

I solot för Christine Brorsson vill Virpi Pahkinen även komma bort från konståkningens klyschor och istället utgå ifrån sitt eget konstnärliga uttryckssätt.

– Dansen är skräddarsydd för Christine Brorsson, hennes personlighet och uttryckselasticitet, samtidigt som jag använder min rörelselogik med symboler som föder nya symboler, berättar Virpi Pahkinen.

Allt till musik av George Kentros från Pärlor för Svin som gjort en mer elektronisk version av Vivaldis årstider.

 


Sök