Scenarkivet /

Ice Age

SU-EN

Ice Age ingick i Contemporary on ice, som var en del av Moderna Dansteaterns C/O projekt 2008/2009, denna gång MDT C/O Kungsträdgården.

Med fokus på isen - Thomas Olsson möter SU-EN

SU-ENs verk Ice Age kommer att avsluta Contemporary on Ice och endast framföras den allra sista kvällen i Kungsträdgården. Själv beskriver hon det som ett verk som rör sig i gränslandet mellan performance och dans.

– För mig är det isen som är det intressanta, alla sprickor och förskjutningar som kan uppstå när isen rör sig, säger SU-EN, ledare för SU-EN Butoh Company i Almunge och sedan 2006 ansvarig för performancefestivalen Friktioner i Uppsala.

När vi ses för att prata om Ice Age börjar SU-EN med att visa mig ett tidningsurklipp från 1998. Det handlar om hur en rullstolsburen kvinna planerar att ta sig upp för Kebenekaiske. Hur det gick för kvinnan vet hon inte, men bilden som hon fick av hennes kamp mot berget och naturen har SU-EN burit med sig sedan dess och velat använda sig av någon gång.

– Man ser verkligen hur hon släpar sig upp med hjälp av ishackan och med dubbarna, berättar SU-EN.

Det är precis vad hon själv ska göra nu, fast utan hacka eller yxa. För som hon själv säger:

– Att dra sig fram liggande på konstfrusen isbana innebär en del begränsningar. Jag vill inte förstöra isen och det ligger ju rör under så jag får vara lite försiktig.

För att kunna förbereda sig inför verket, bland annat för att ta reda på hur lång tid och hur jobbigt det egentligen att med isdubbar dra sig fram över isen, hoppas SU-EN på att sjön hemma i Almunge ska frysa till.

Hur kostymen som Joanna Bodzek ska skapa till Ice Age kommer att se ut står i skrivande stund inte klart. Den första iden om vit klänning med ett långt släp som det växte krasse på har de varit tvungna att överge när hon förstod att Contemporary on Ice skulle äga rum utomhus och inte i en ishall.
Men att kostymen liksom musiken av Lee Berwick kommer att anknyta till temat kan man vara helt säker på.

– Vi vill ju jobba med idén om förgänglighet och förändring på något sätt, avslutar SU-EN.


Sök