Scenarkivet /

Är du sedd?

Mats Nordlund

Är du sedd? är Mats Nordlunds examensarbete på C-art/Art & Technology, ett mastersprogram på Valand. Efter föreställningen blir det opponering. Valfri entréavgift, rekommenderat pris 30 kr.

Mats Nordlund om Är du sedd?

Jag är ute och går på klipporna på Hamburgö. En bit bort ser jag något som ser ut som att någon har kastat vit färg på klipporna. Det väcker mitt intresse och jag går dit för att titta. En vitmålad kvadrat dyker plötsligt upp och väcker assosiationer till en ryske målaren Kazimir Malevitj (som gjorde vit kvadrat 1915) och vidare in i konsthistorien.

Det jag såg var ett sjömärke målat för att båtar i en viss position ute på sjön ska kunna navigera efter det. Att det som såg ut som spilld färg från ett håll och en kvadrat från ett annat är en förvriden bild och kallas “anamorf”. Den position du har bestämmer vad du ser. Så kan det vara i andra sammanhang också. Detta blir också en länk till aktuella frågor som rör maktens kontroll över oss. Är du sedd? kan tolkas både som en fråga om man är bekräftad som människa eller bevakad. Vilken position har du?

 

 


Sök