Scenarkivet /

Pelo

Paloma Madrid

Pelo ingår i festivalen Overground som är en del av Moderna Dansteaterns c/o projekt denna gång MDT c/o Midsommargården.

America Vera-Zavala & Paloma Madrid har arbetat med tango och tortyr sedan våren 2007. Under jul och nyår på besök i Chile fick America höra talas om en tangeria, ett ställe där man dansar tango, var grundare blev vänner på stadion i Chile.
-Min faster berättade att hon hade börjat dansa tango på ett ställe i Santiago där de som startat det lärt känna varandra på stadion. Direkt efter 11 september 1973 fängslades de, togs till stadion och där under tortyr och övergrepp lärde de känna varandra. De överlevde, släpptes och under åren träffade de på varandra då och då – som av en slump. Efter många år bestämde de sig för att starta en tangeria ihop, berättar America.
Paloma och America har arbetat med tanken att göra en dansteaterföreställning.
- Vi gjorde ett arbete med ungdomar i Fisksätra som rörde sig kring våld och därifrån inhämtade jag rörelser som jag kommer arbeta med i framtiden, säger Paloma.
Pelo är den första föreställningen i arbetet med tango och tortyr.

Tango är en pardans som utvecklades i Buenos Aires och Montevideos immigrantkvarter mot slutet av 1800-talet. Tangon blev fram emot 1920-talet en modedans som via Paris spreds över resten av Europa, vilket har gett avtryck i Finland, där den finska tangon är mycket populär. Rester av tangons tid som modedans finns kvar i det som kallas svensk tango, men i Sverige liksom i många andra länder lever tangon främst kvar i ballroomkretsar. Alla de europeiska varianterna skiljer sig starkt från den ursprungliga, argentinska tangon, som de senaste tio åren blivit populär igen. Det är idag en relativt stor subkultur som dansar tango.I Sverige är det den argentinska tangon och tiodansens tango som dansas av flest människor.

Tortyr är ett avsiktligt åsamkande av smärta eller lidande till en grad att det bedöms oacceptabelt i en politisk eller juridisk kontext, men används. Det finns många olika åsikter om vad som kan definieras som tortyr, oftast av politiska skäl, samt vilken grad av lidande som behöver vara inblandat, eller vilka under vilka omständigheter en aktivitet kan räknas som tortyr.


Sök