Scenarkivet /

Powered by emotion

Mårten Spångberg

Powered by emotion hade urpremiär 2003.

Efter föreställningen är publiken välkommen att stanna och mingla med Mårten.

Intervju med Mårten Spångberg

Mårten Spångberg är i Liverpool när jag får tag på honom. För första gången ska han komma och dansa i Göteborg trots att han har hållt på med dans i 15 år.
- Det ska bli väldigt spännande att showa i Göteborg, säger han och hoppas att trafiken mellan landets scener ökar de kommande åren.
- För mig är ju Göteborg längre bort är Frankfurt eller Zagreb. Det är dags att vi som gör dans erövrar vårt eget land och verkar för utbyten som främjar utveckling av dansen, inte dess strukturer. Jag måste säga att jag, efter ganska många års misströstan, har återfått tron på dans i Sverige.
Mårten är förutom koreograf och dansare, prefekt på Danshögskolan och håller just nu på att doktorera i koreografi. När han kommer till Göteborg ska han först visa ett arbete från 2003.
- Det är mitt första arbete så intimt knutet till dans, det är verkligen ett danssolo, men jag sjunger lite också.
Genom Powered by Emotion försöker han att närma sig dansen genom ett konceptuellt perspektiv, utan att för den sakens skull representera konceptet. Han tror själv att det låter lite intellektuellt men menar att det i själva verket innebär att återvända till dansen och dess specifika kvaliteter. På ett annat plan tycker han att Powered by Emotion handlar om vem som får dansa.
- Jag önskar att min dans fungerar som en gåva till publiken, som tillåtelsen att ge upp för ett ögonblick. Ja, som en kram när man kommer hem, en dans som finns där för dig och håller om dig.
Senare i vår tar Mårten med sig sina dansstudenter till Atalante med deras examinationsnummer i Att dansa solo. Mycoreografy.org är ett världsomspännande projekt som man ska passa på och kolla in om man gillar att se splitternya saker på scen.
- Att jag beslutat mig för att återvända till Sverige har med att det bubblar och kokar i danssverige just nu. Vi håller på att närma oss en ny era inom danskonsten. I promise!
Isabella Roos

 


Sök