Scenarkivet /

Dancing in the dark 2007

Folkets Bio Malmö / Dansstationen

För första gången i Malmö – en filmfestival helt tillägnad dans!

MODERN DANS & DOKUMENTÄRER
En stor del av festivalens program kan förstås tydligt kategoriseras som filmer med modern dans, både korta och lite längre sådana. Men vi visar även annat, t ex tre dokumentärer. En av dessa regisserad av fransyskan Claire Denis (”Beau Travail”, ”Trouble every day”, ”Nénette et Boni” m fl) och med musik av PJ Harvey. Do¬kumentären ”Rize” av välkände David LaChapelle (fre 2 nov kl 19:00) ger en inblick i aggresiva street dans-stilarna Krumping och Clowning på den amerikanska västkusten.

MATINÉ
DANCING IN THE DARK blåser liv i en klassisk film¬tradition och erbjuder en matinévisning (lördag 3 nov kl 14:00) med Esther Williams genombrotts¬film, ”Bathing Beauty” från 1944. ”Genom eld och vatten” hette den när den gick på svenska biografer 1945.

BOLLYWOOD Ingen annanstans dansas det så mycket i main-streamfilmer som i Indien och vi kan förstås inte låta bli att visa en traditionell Bollywood-film. Vi har valt en som är fem år gammal för att undvika de nyare titlar som tyvärr blivit alltmer väst-in¬fluerade både vad gäller musik och handling.

VIDEOKONST The Mimi Garrard Dance Company från New York har turnerat flitigt sedan 1973 och har hela 90 dansverk på sin repertoar, en del av dem med koppling till multimedia. På senare tid har Mimi Garrard börjat experimentera med digital tek¬nik och hon har gjort en mängd kortfilmer med dans, men som närmast kan kategoriseras som videokonst. Vi visar fyra stycken utav hennes ”videodances”. Vi visar även några musikvideos som kvalitets¬mässigt och innovativt mer än väl matchar vilken traditionell danskortfilm som helst.

 


Sök