Scenarkivet /

MYCOREOGRAPHY.ORG

Danshögskolan

Fredag 12/2
19:00
28 stories

24 min

Av och med: Johan Thelander.

 

28 stories är en uppläsning av en samling tankar och påståenden som direkt avser att belysa kopplingen mellan koreografi, organisering och politik. Här ger man sig i kast med vad koreografi kan göra inte vad det är, och att påminner oss om att det faktiskat verket endast är en liten del i en mycket större apparat som performance utgör.

 

19:25
PROJECT, The Stockholm Syndrome

90 min

Av och med: Andrea Csaszni Rygh, Ludvig Daae, Adele Essle, Tova Gerge, Emma Kim Hagdahl, Kim Hjorthöj, Nadja Hjorton, Rami Jawhari Jansson, Love Källman, Xavier Le Roy, Linnea Martinsson, Stina Nyberg, Stina Nyström, Pontus Petterson, Zoë Poluch, Juli Reinartz och Mårten Spångberg.

 

"PROJECT, The Stockholm Syndrome" är mychoreographys remix av den franska koreografen Xavier Le Roys centrala verk "Project" (2003). Gruppen har under intensivt workshop arbete fördjupat sig i relationer mellan koreografisk skapande och regelverk inom spel/games. Genom att överlagra två skilda fält har man undersökt de specifika förutsättningarna för koreografisk skapande, samt experimenterat med relationer mellan scen och publik. Utgångspunkter har under processen förlorat sin betydelse och nya förhållningssätt har uppstått, experiment har öppnat verket för nya vinklar och givet det ny språklighet. 

 

Föreställningen bjuder in publiken till ett mellanting mellan Wembley Stadium och fridans, Arne Hegerfors och Ausdruckstanz. Till en delad plats där vad som helst händer om än extremt komponerat.

 

- PAUS -

21:15
A Warrior's Roar Holler Across The Sky

50 min

 

För att förstå något i sin helhet måste vi först förstå att allt är i ständig rörelse, liksom med alla avslut kan de även fungera som en början till vad som kommer att bli. 

 

Under de senaste 18 månaderna har Mychoreography (masterprogrammet i koreografi vid Dans och Cirkushögskolan) gjort en djupdykning i sitt utforskande av koreografisk praktik. Likt fartblinda piloter landar de nu på Atalante med en pinfärsk produktion.

En dans är ett slagfält, ett undantagstillstånd av upphöjd medvetenhet. Koreografi utgör ett strategiskt verktyg för att släppa dessa ögonblick lösa, för att tillåta dem att invadera oss med hela sin vrede. Att dansa innebär att insistera på att vistas vid fronten, att deklarera en väpnad närvaro.

Den nya föreställningen "A Warrior's Roar Holler Across The Sky" tar post-kritisk solidaritet över kanten för ett tryggt återvändande och omfamnar gemensam handling som den enda möjliga framtiden. All makt åt kommunen. En uppmaning till kamp, oavsett vilken, för kampen. Varför vänta till 2012 när vi kan erfara apokalyps redan nu?

 

"A Warrior's Roar Holler Across The Sky" är en serie överlastade bilder vars enda avsikt är att mobilisera en subjektivitet som ger upp; som är redo att överlämna den marknadsstyrda strävan efter mass-individualisering. 

 

Stycket är en gatsten i åskådarens hand, som villigt byter ut sitt individualiserade subjekt, som säljer sitt emanciperade betraktarskap för kommunens frammanande röst.

 

Det finns inte tid att komma överens.

 

Stycket undertecknas av dessa människor: av er och oss. Dansarna är inte dess författare. Vi får inte krympa inför slutsatser, vad som ligger framför våra ögon är nog.

 

Med och av: Amanda Apetrea, Andrea Csaszni Rygh, Marcus Doverud, Adele Essle, Emma Kim Hagdahl, Kim Hiorthoy, Love Källman, Josefine Larson Olin, Sidney Leoni, Sebastian Lingserius, Linnea Martinsson, Stina Nyberg, Stina Nyström, Halla Ólafsdóttir, Zoë Poluch, Juli Reinartz, Mårten Spångberg och Johan Thelander

Dramaturgi: Xavier Le Roy

I samproduktion med PAF (Performing Arts Forum)

Med stöd från Dans och Cirkushögskolan

 

- PAUS-

22:20
It´s definitely the spiritual thing!

40 min

Av och med Halla Ólafsdóttir, Nadja Hjorton

 

"I have to say I didn’t do any particular reasoning behind the name of the dance, or its minimalistic cover. But at the performance it struck me: the independent lines that finally go together, the double step, the dialogue between two distinct entities that produces a coherent whole. This is it. Actually seeing the dancers performing was like having an additional formerly missing viewpoint required to comprehend the body of work."

 

Ca sluttid förest. 23:00

 

Lördag 13/2
17:00
Undertone

50 min (endast 25 platser)

Koreografi av Sidney Leoni och andra.

 

"Undertone" delar upp förnimmelsen av ett gemensamt utrymme - allt inom området för det behagliga. En subtil retning mellan utsatthet och överbelastning av sensationer står i fokus för denna koreografisk komposition.

 

Eftersom du är värd det:

bjuder vi in dig att delta i att expandera sinnesintryck du erfar och sensationer du kopplar in i detta utrymme.

 

- PAUS -

19:00
Grease the Deleted Scenes - the Swedish version

30 min

Av och med Samsuðan & co

 

Samsuðan & co presenterar stolt "Grease the Deleted Scenes - den svenska versionen" på en teater nära dig!

 

I ett ständigt sökande efter olika sätt att arbeta. Omfattande musikaler, partitur skapande, återvinning och en hel del summer lovin. Samsuðan & co aspirerar på världsdominans genom att använda det konventionella som ett medium för att uttrycka det exceptionella.

 

Teamet: Alice Chauchat, Aðalheiður Halldorsdottir, Cecilia Roos, Erna Ómarsdóttir, Halla Ólafsdóttir, Katrin Dagmar Beck, Linnéa Martinson, Lovisa Ósk Gunnarsdóttir, Minna Kiper, Susanna Lebovici, Tinna Gretarsdottir, Tove Strandell och Valgerður Runarsdottir.

 

Samsuðan & co är ett danskompani med sin bas på Island. Det startades 2005 av Halla Ólafsdóttir och Lovisa Ósk Gunnarsdóttir. Sedan sin start har de oavbrutet samarbetat med lysande konstnärer och kulturaktörer. "Grease the Deleted Scenes" uruppfördes på Reykjavik Dance Festival i september 2009. Samsuðan & co kommer nu att sända live från Atalante med den svenska versionen av Grease the Deleted Scenes.

 

- PAUS -

19:45
Agatha Christie

70 min

Av och med: Johan Thelander och Mårten Spångberg.

 

Tänk dig transsibiriska järnvägen. Lunch på resans sjunde dag då landskapet inte längre är spännande med den rörelse som dominerar varseblivningen. 

Tänk dig engelsk deckare på söndagseftermiddagen. Avsaknaden av överraskning och likfullt spännande och omöjlig att lägga ifrån sig. 

Tänk dig dans. Lite vad som helst, med betoning på helst. Inget speciellt men en upplevelse som inte låter sig förklaras. 

Lite som Agatha Christie.

 

I samproduktion med PAF (Performing Arts Forum)

 

 

- PAUS -
21:10
Undertone

50 min (endast 25 platser)

Koreografi av Sidney Leoni och andra.

 

"Undertone" delar upp förnimmelsen av ett gemensamt utrymme - allt inom området för det behagliga. En subtil retning mellan utsatthet och överbelastning av sensationer står i fokus för denna koreografisk komposition.

 

Eftersom du är värd det:

bjuder vi in dig att delta i att expandera sinnesintryck du erfar och sensationer du kopplar in i detta utrymme.

 

-PAUS-

22:40
The Rite of Spring

34 min

Av och med: Amanda Apetrea, Sidney Leoni, Sebastian Lingserius, Halla Olafsdottir, Mårten Spångberg och Johan Thelander.

 

Varför utsätta sig för livsfara? Varför se ut för stupet med avsikt att hoppa? Varför mucka gräl med en jättefarlig gubbe?

 

mychoreography gav sig för 18 månader sedan på koreografins värsta motståndare beslutsamma om att ta sig förbi varje konventionellt motstånd, krossa historiens vingslag och losa med besked. 

The Rite of Spring är en ful och ohederlig fiende som måste angripas med list. Mychoreography tog till den mytomspunna krigskonsten ”reverserad improvisation”: något de inte skulle gjort, som förlorare kom de ut flåsande men lyckliga.

 

The Rite of Spring har sedan premiären balanserats till en mix mellan Shaolin martial arts, felaktiga citat, hångel och västkustskämt. 


Sök