Scenarkivet /

Tänja tid och kröka rum

Christina Tingskog

Satellit är en nordisk dansfestival för barn och unga som presenteras under fem dagar på olika scener i Göteborg. Vi träffade projektledaren Hanna Uddenberg för att få veta mer om vad som ska presenteras på Atalante.

 

Vilka föreställningar kommer att visas?  

Hanna: På Atalante kommer vi att visa två föreställningar. En är från Norge, I Wish her well av Panta Rei Danseteater med Anne Holck Ekenes och Pia Holden som koreografer. Det är en föreställning med fyra dansare och de gestaltar på olika sätt minne, historia, kvinnor ur sin egen släkt och deras upplevelser. Det är en poetisk föreställning. Den är från tio år, men de säger själva att den fungerar upp till arton år. I Satellit har vi en åldersgräns på tolv år, men vill man gå och se den även om man är äldre är man självklart välkommen.

Den andra föreställningen heter Tänja tid och kröka rum. Det är en svensk föreställning med Christina Tingskog som koreograf. Det är en matematisk, musikalisk historia som handlar om relativitetsteorin, fysik, förhållandet mellan fart, höjd, längd och bredd. Den kommer att visas för två åldersgrupper, dels en lågstadiepublik och dels en mellanstadiepublik. 

 

Varför har ni valt dessa verk? 

Hanna: Vi försöker välja verk som visar att dans kan vara många olika saker. Man skall inte gå och se en föreställning och sedan tänka, dans var inget för mig. Det skall vara mer som film, Den här filmen tyckte jag inte var så bra, men det kanske finns en annan film som jag tycker är bra. Dessa föreställningar är sinsemellan ganska olika och det gäller för hela festivalen. Vi försöker hitta föreställningar som matchar i åldrar. Vi går från noll till tolv år. Sedan väljer vi sånt som tilltalar oss. Föreställningar som har värme, humor och ett bra tilltal till barnpubliken och som håller god kvalitet. Vi försöker också hitta föreställningar från alla de nordiska länderna. 

 

Förutom Atalante, vilka andra spelplatser används under festivalen? 

Hanna: Vi kommer vara mycket på Frölunda Kulturhus. Några föreställningar ligger på Stora Teatern och några på 3:e våningen. Sedan kommer flera föreställningar även att gå ut på turné i Västra Götalandsregionen och Halland och spelas hos lokala arrangörer. Så Satellit är både helgen i Göteborg och turnén.     


Sök