Scenarkivet /

Film som inspiration - en kärlekshistoria

FILM SOM INSPIRATION - EN KÄRLEKSHISTORIA

 

Sarah Schmidt är konstnär och ordförande för galleri BOX. Hon är initiativtagaren bakom projektet FILM SOM INSPIRATION - EN KÄRLEKSHISTORIA. Hon har bjudit in tre konstnärer bland annat Hyun-Jin Kwak att tala om film som inspirationskälla. 

 

Vad kommer du att presentera på Atalante i vår? 

Sarah: Jag har bjudit in tre konstnärer som skall berätta om film eller rörlig bild som har inspirerat dem, eller som en utgångspunkt i deras process. Det kommer bli en serie på tre föreläsningar där varje föreläsning är cirka fyrtio minuter.

 

Varför tycker du att det är intressant att prata utifrån rörlig bild? 

Sarah:  Jag arbetar själv som videokonstnär och har inspirerats mycket av all sorts rörlig bild. Jag tycker det är intressant hur någon liten sak i en film, en scen eller stämning kan inspirera till att göra något helt nytt och det i sin tur kan inspirera en annan person. Dominoeffekten som alla kulturella uttryck har, men framförallt film för mig, tycker jag är väldigt intressant. 

 

På vilket sätt skiljer sig det här projektet från filmfrukost?

Sarah: Nu kommer det ju att bli filmbar, som var ett populärt evenemang på Atalante för några år sedan. Det är många som har efterfrågat det och då tänkte jag att vi testar det konceptet istället med en mer intim känsla eftersom samtalet kommer att hållas i foajén. 

 

Vad blir du själv inspirerad av? 

Sarah: All sorts film. Jag är inte bara finsmakare, utan jag ser all sorts rörlig bild, och det har jag gjort ända sedan jag var liten. Men en av mina favoriter är Michael Haneke och det är ju finsmakeri, men jag älskar ju att se på dokusåpor också som Sveriges Mästerkock.   


Sök