Scenarkivet /

VideoVenue #1

Anna Linder är född och uppväxt i Storuman, södra Lappland. Hon är verksam framförallt inom konst och film. Som konstfilmsproducent har hon arbetat med Annika Larsson, Catti Brandelius och Joanna Rytel och som curator har hon visat program i många olika sammanhang och länder. Nyligen curerade hon samisk film och video för Moderna Museet och Tempo Dokumentärfestival 2013, Samiska veckan i Umeå 2012 och hon curerade serien Queer Eyes för Göteborgs konsthall 2012. Under hösten och vintern 2013 curerar hon Queera rörliga bilder för Videogud i Gävleborg/Uppsala/Dalarna, filmer av och om Carolee Schneemann för Cinemateket i Stockholm och Göteborg och ett nyproducerat textverk ”Words Needed” till invigningen av Umeå2014 med svenska och internationella konstnärer.

Hennes egna filmer och installationer har visats på exempelvis ICA London, Svenska institutet i Paris, Konstakuten, Moderna Museet, Historiska museet i Stockholm, Tribeca Film Festival i New York, Palm Springs International Short Fest och Arsenal Experimental i Berlin.

2012 tog hon en konstnärlig master i film vid Filmhögskolan/Valand och för närvarande forskar hon i ämnet Queera rörliga bilder vid Akademin Valand i Göteborg. Tidigare anställningar som kan nämnas är som producent för Stiftelsen Filmform och för koreografen Dorte Olesen, biografföreståndare på Fågel Blå och filmkonsulent i Västerbotten. Hon är en av medlemmarna i High Heel Sisters och Fylkingen och hon var med och initierade Föreningen JA!.



Sök