Scenarkivet /

THE KNOWLEDGE

Gunilla Heilborn

  Inspirerad av 2014 års nobelpristagare i medicin har koreografen och filmskaparen Gunilla Heilborn gjort föreställningen The Knowledge - ett humoristiskt föredrag om hjärnan och dess förmåga att navigera genom världen. För första gången sedan solot Katarina den Stora står hon själv på scenen.
Att veta var man befinner sig och kunna navigera i sin omvärld är fundamentalt för vår överlevnad. Människor i alla tider har utvecklat färdigheter för att hitta sin väg över hav och genom skogar. Att gå vilse kan betyda döden.

2014 gick Nobelpriset i medicin till tre forskare för deras upptäckter av celler som utgör ett positioneringssystem i hjärnan. De har därmed löst ett problem som sysselsatt filosofer och forskare i århundraden – hur hjärnan skapar en inre karta som gör det möjligt för oss att hitta vägen i en komplicerad omgivning. Allt för att inte tappa riktningen. Gunilla Heilborn åkte till England för att intervjua taxichaufförer, eftersom studier visat att deras hippocampus, den del av hjärnan där lokalsinnet sitter, är större än hos andra människor. Hon ville förstå hur taxichaufförerna gör för att minnas alla gator i London.

– Jag besökte en skruttig taxichaufförskola som låg i två baracker bakom ett garage. Men de har det ganska mysigt; de sitter tre och tre och tränar rutter, en blundar och rabblar gatunamnen medan en annan ritar vägen på en karta och så kontrollerar den tredje om det är den närmaste rutten. Efter tre år av det får det göra ett slutprov och lyckas man heter det att man har ”The knowledge”. / Gunilla Heilborn i intervju med Dansens Hus.

Gunilla Heilborn har med sin lågmälda filosofiska stil lockat en månghövdad publik långt utanför landets gränser. Hennes verk präglas av stillsam humor, melankoli, filmisk tajming och skeva melodier. 2005 skapade Gunilla Heilborn föreställningen England åt Dansstationens Turnékompani. 2014 visade Dansstationen Heilborns This is not a Love Story.

På scen: Gunilla Heilborn
Text och iscensättning: Gunilla Heilborn

Bilder, objekt och kläder: Katarina Wiklund
Musik: Kim Hiorthøy
Video: Mårten Nilsson
Ljus: Miriam Helleday
Ljud: Axel Norén
Produktionsledare: Tove Dahlblom
Producent: Åsa Edgren/Loco World
Co-producers: The Knowledge är en samproduktion mellan Regionteatern Blekinge Kronoberg, NorrlandsOperan och Gunilla Heilborn.
Residens: Kunstcentrum Vooruit vzw.

The Knowledge har producerats med kulturanslag från Kulturrådet, Stockholms Kulturförvaltning och Konstnärsnämnden. Turnerar i Dansnät Sverige våren 2016.

 


Sök