Scenarkivet /

Ofelia - ett svensk-ryskt möte i text och rörelse

Sasha Pepelyaev / Wampeter Dance Company

Den olyckliga Ofelias öde från Shakespeares drama Hamlet är det gemensamma temat för delarna i det svensk-ryska dansverket och samarbetsprojektet Ofelia Офелия. Ryske koreografen Sasha Pepelyaev, som gästade Sverige 2004 med sin moderna variant av Swanlake, ligger bakom idén att sätta samman två koreografer och två dramatiker från Malmö respektive Moskva. Resultatet är Ofelia, ett dansverk i fyra akter som framförs av det sibiriska danskompaniet Wampeter Dance Company.

Vintern 2005-2006 skickades manus och koreografi fram och tillbaka över Uralbergen och Östersjön; en arbetsprocess som Sasha Pepelyaev hade skissat upp schematiskt med pilar kors och tvärs. Hans idé går ut på att undersöka den ömsesidiga transformationen mellan text och koreografi när de skapas åtskilda av varandra i tid och rum. Under fyra arbetsperioder i Sibirien arbetades föreställningen fram av koreograferna Martin Forsberg (Malmö) och Daria Buzovkina (Moskva) samt textförfattarna Christina Ouzounidis (Malmö) och Stanislav Lvovskij (Moskva). De har inspirerats av varandra i tur och ordning – texten av koreografin och koreografin av texten.

Projektet är ett unikt samarbete med Tseh Dance Agency i Moskva och Dansstationen i Malmö. Ofelia hade urpremiär i Novosibirsk i april 2006, Sverigepremiär på Dansstationen i Malmö i september 2006 och projektet har även visats i Kazan, Kostroma och Moskva i Ryssland.

Gästspelet i Göteborg och Stockholm arrangeras inom Turnéslingan Tre Scener - ett turnésamarbete mellan de fria dansscenerna Dansstationen i Malmö, Moderna Dansteatern i Stockholm och Atalante i Göteborg med stöd av Statens Kulturråd.


Sök