Scenarkivet /

Teaterbaren/Terrorism

Cinnober Teater

CINNOBER TEATER OM KVÄLLENS DRAMATIKER

Pjäserna som presenterades denna kväll behandlade Röda arméfraktionen med tonvikt på en av dess frontfigurer, Ulrike Meinhof. Hennes kodnamn var Theres. Teaterbaren tog avstamp i europeisk nutidshistoria för att titta på terrorismen av idag under publiksamtalet.

Steve Sem-Sandberg är författare, journalist och kritiker. Hans senaste roman Ravensbrück utkom 2003 och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2004. Det är sista delen av en fristående trilogi, som har tre olika kvinnor i centrum. I Ravensbrück är det Milena Jesenskà, mest känd som Franz Kafkas stora kärlek. Förra romanen hette Allt förgängligt är bara en bild och handlade om Lou André Salomé, en av kvinnorörelsens förgrundsgestalter. Romanen Theres utkom 1996 som trilogins första del och var en dokumentärroman om Ulrike Meinhof. Den belönades med Aftonbladets litteraturpris och är översatt till ett flertal språk. Våren 2004 utkom den i ny upplaga på förlaget Modernista.

Theres sattes upp på Teater Galeasen 2000, med manus av Steve-Sem Sandberg och regissören Åsa Kalmér.

Våren 2005 kom Steve Sem-Sandbergs senaste roman, eller dokumentärroman, en skildring från 60-talet, som heter "Härifrån till allmänningen.

Christopher Barnett är från Australien och har varit verksam som dramatiker, dramaturg, regissör och skådespelare. Han har skrivit omkring 25 teaterpjäser sedan 1976 och bosatte sig 1993 i Frankrike, där han är verksam i teatergruppen Le dernier spectacle.

Pjäsen Ulrike Meinhofs sång skrevs 1983 och sattes 1994 upp på Radioteatern. Den har sedan även legat till grund för en föreställning på Stockholms stadsteater 1997.


Sök