Scenarkivet /

Teaterbaren/Hemlöshet

Cinnober Teater

TEATER CINNOBER OM KVÄLLENS DRAMATIKER

"Det här med de hemlösa är lite känsligt, för vi är ju i New York, det vill säga i hjärtat av den demokratiska världen, och hela världen iakttar oss. Och vad är det viktigaste i en demokrati? Nå… Nå?… Damen kanske vet? Min herre? Det viktigaste är att alla människor har samma … rättigheter och samma … skyldigheter. Samma lagar gäller för mig, min före detta fru och herrskapet. Om presidenten kommer till parken, tänder en brasa, lägger sig på en bänk och börjar dricka brännvin ur en flaska som han inte ens har gömd i en papperspåse, då kommer han att behandlas som alla andra"

Antigone i New York av den polske dramatikern Janusz Glowacki hade premiär i Warszawa och New York 1993 och berättar om några hemlösa som går emot myndigheternas lagar och bestämmelser. Det är skilda öden och historier som skildras i denna park i New York, de är invandrare och har det gemensamt att de på olika sätt hamnat utanför samhället. De stjäl en död kamrats lik för att ge honom en anständig begravning i den park som de gjort till sitt hem. Som i det antika dramat är det kärleken och de band som skapas genom den som står i centrum.

 "Hemlöshet är inte bara frånvaron av tak över huvudet, det är också ett själstillstånd." Janusz Glowacki

Janusz Glowacki föddes 1938 i Polen. När han var i England för att närvara vid premiären på en av sina pjäser 1981 var han inte välkommen hem igen. Han bosatte sig senare i USA. Efter östblockets upplösning bor han växelvis i Polen och New York. Han har fått ett flertal priser för sina pjäser och är spelad i stora delar av världen.

Pjäsen hade svensk premiär i denna översättning på Smålands Musik och Teater i Jönköping september 2002. Regissör var Nelu Markovican.


Sök