Scenarkivet /

Uppvind

New Opera Co

Kompositören och författaren Niklas Rydén har i samarabete med bildkonstnären Jim Berggren och en rad artister och konstnärer lekt och laborerat fram detta nya koncept för musikdramatik och bildberättande. Resultatet har blivit en nyopera i tre akter med ett tjugotal professionellt verksamma konstnärer, där även bildmakaren får dansa, dansaren sjunga, musikern agera och sångaren måla bilder med kameran.

Uppvind tar sin utgångspunkt i en brinnande kärlek till operaformen och totalteaterns förmåga att berätta historier. Ambitionen har varit att återerövra det musikdramatiska berättandet från 1800- talets stereotyper och se vad som händer när man använder operans storvulenhet, sentiment och yviga gester – utan den skolade röstens objektivitet, förmåga till distansering och förkonstling.

En annan utgångspunkt har varit att berätta en historia på flera sätt samtidigt – i text, musik, bild och rörelse – utan att de olika språken förlorar sin självständighet. Detta görs möjligt av ett fysiskt och mentalt rum som uppmuntrar de medverkande att överträda sina egna konstnärliga roller.

Orginalmusiken och librettot till Uppvind skrevs mellan mars och augusti 2006 av Niklas Rydén i nära samarbete med bildkonstnären Jim Berggren och koreografen Minna Kiper. De båda kvinnliga huvudrollerna görs av Malin Dahlström och Lisen Rylander från elektronicagruppen Midaircondo. De manliga görs av Gustaf Karlöf och Niklas Rydén. 


Sök