Scenarkivet /

Glänta filosofibar/Augustinus

Tidskriften Glänta

GLÄNTA OM KVÄLLENS FÖREDRAG

Anna-Lena Renqvist är född 1959 i Stockhom och arbetar som frilansskribent. Efter studier i teoretisk och praktisk filosofi vid Stockholms och Uppsala Universitet arbetar hon (2001) med sin doktorsavhandling på temat tiden, under ledning av Eugenio Trias vid Universidad de Pompeo Fabra i Barcelona.
Älska och gör vad du vill. (Amas atque fac quod vis).
Augustinus föddes år 354 i Thagasta, romerska Nordafrika, som son till en fattig, outbildad, hednisk far och en passionerat katolsk mor. För att sonen skulle få erhålla den utbildning som räknades som enda biljett till större omständigheter, fick familjen som helhet gå illa klädd. Skolningen var hednisk och provinsiellt mager, men perfektionistisk. Augustinus kunde sin Cicero och Vergilius utantill, men i grekiska var han okunnig. Som enda latinsk filosof under antiken var han hänvisad till  översättningar av sina senare inspirationskällor – Plotinus, Evangelierna, Paulus i synnerhet. Under ynglingsrevolten konverterade Augustinus, till sin mammas förtvivlan, till manikeismen; vid 33 års ålder, enligt egen utsaga, till  katolicismen och filosofin. 10 år senare utnämdes han till biskop i Hippo, där han i stort sett förblev till sin död år 430. Genom sin utarbetning av det som skulle bli påvedömet, Civitate Dei, Guds rike på jorden – med moralisk, intellektuell och politisk suveränitet över all jordisk makt – räknas han till Kyrkofäderna. I linje med Plotinus är Augustinus teolog med stark filosofisk slagsida. Det är som filosof han kommer till tals, och ifrågasätts, i föredraget Kärleken, Tiden och Ögonblicket.
Fokus i denna filosofibar ligger på hans filsofiska betraktelse av tiden som den kommer till uttryck i Bekännelsernas bok XI, i öppen dialog med de teologiska premisser som ligger till grund för den.


Sök