Scenarkivet /

En kristen kväll

Hagar Malin Hellkvist Sellén

Fotograf: Åse Bengtsson Helin

Tre kvinnliga dansare klädda i toppar, som för tankarna till överdelen av vita doptunikor, och blekbå sammetstights genomför en koreografi som är uppbyggd av rörelsefragment som tvingar in kroppen i ett avigt rörelsemönster som dels kan tolkas som ett koncentrat av det kristna troslivet - bönen kärleken ångern - dels som ett uttryck för den kristna individens självkontroll och kravet att gå emot de "naturliga" önskningarna.

Dansarna befinner sig inne i en vit rektangel omgiven av scenrummets svärta, vilket kan tolkas symboliskt som ett uttryck för den kristna individens upplevelse av att befinna sig i ett tillstånd av nåd omsluten av en värdslig omgivning.

I  dan andra delen av verket är de tre iförda sharlakansröda sammetsdräkter, och koreografin har en mer frisläppt kvalité vilket skapar associationer till karismatiska kristna rörelser och till religiös extas. Här förekommer även en "kärleksmåltid", dvs nattvarden uttdelas och mottas av de tre. I avslutningen förs ett moment av ironi in när de tre - stela som pappersgubbar - leende mimar till hurtiga kristna sånger om tolerans och kärlek på ett sätt som för tankarna till sovjetisk gruppgymnastik. 

Läs mer

Medverkande

Koreografi
Koncept
Dramaturgi
Musik
Dans
Ljusdesign
Kostym
Mask
Teknik
Foto
Grafisk form
Produktion

Sök