Scenarkivet /

Rintrah Roars - Argument in Burden'd Air

Åsa Unander-Scharin

Rintrah Roars - Argument in Burden´d Air är en koreografimaskin laddad med rytm, rörelse och poesi. På väggen syns en blåklädd dansare framför Blakes porträtt av Isaac Newton som med sin passare mäter universum. Samtidigt som en röst läser Blakes profetiska text

... som inleds med följande fraser:

Rintrah Roars, and shakes his fires in the burden'd air: Hungry clods swag on the deep. Once meek, and in a perillous path The just man kept his course along The vale of death... 

(Rintrah Roars är publicerad i diktsamlingen The Marriage of Heaven and Hell

utför den blå dansaren en serie gester och rörelser som illustrerar, kommenterar och upplever orden. I bakgrunden hörs en asymmetrisk maskinmässigt upprepande rytm.

I bilden syns finns också en pekare som publiken förflytta genom att rulla en blå kula som placerats på ett bord till höger några meter framför projektionen. Genom att röra pekaren kan interaktören navigera mellan olika fragment i texten och koreografin. När pekaren stannar skapas en upprepande loop av dansarens rörelse och röst. Interaktören kan på så sätt, likt en DJ/VJ, skapa egna rytmiska versioner av koreografin. Pekarens horisontella position förflyttar loop-utsnittet fram- och tillbaka i koreografin och texten, medan förflyttningar i höjdled styr längden på det röst- och rörelsefragment som upprepas. Högst upp blir rösten och rörelsen till stammande stavelser, medan de i mitten blir till ord. Längst ner framförs längre fraser och gester som också skapar arpeggion av spökdansare. När pekaren dras långsamt från vänster till höger visar sig koreografin och texten linjärt i sin ursprungsversion.

Argument in Burden´d Air är skapad för den DVD som är del av Åsa Unander-Scharins doktorsavhandling: Mänsklig mekanik och besjälade maskiner – Koreografiska perspektiv på mänskliga kvaliteter i kroppars rörelse. Avhandlingen läggs faram för disputation på institutionen för Musik och medier i Piteå fredagen den 13 juni kl.13.

 I Umeå framförs Argument in Burden´d Air som en interaktiv storbildsprojektion, där datormusen bytts ut mot en rullande blå kula.

Åsa Unander-Scharins forskningsprojekt genomförs på Institutionen för Musik och medier/Luleå tekniska universitet med stöd från Vetenskapsrådet och Interreg Nordkalotten, medan de koreografiska verken produceras av Scen- och sinnesproduktion med stöd av Statens kulturråd, Kulturnämnden Stockholms läns landsting och Konstnärsnämnden. Gästspelet i Umeå sker i samarbete med Moderna Dansteatern c/o. 


Sök