Scenarkivet /

Fjällfågeln

Grusomhetens Teater

Henrik Ibsen skrev 1859 ett operalibretto som förblev ofullbordat. Grusomhetens Teaters Fjällfågeln är den första iscensättningen någonsin av detta ovanliga verk. Endast första akten finns bevarad, och den är ett drama i sig. Fjällfågeln är musikteater och fysisk teater i en och samma föreställning. Musiken är specialkomponerad av tonsättaren Filip Sande.

Texten handlar om ett bröllop, där brudgummen förälskar sig i fel kvinna. Den utgår från en sägen om en liten flicka på gården Birkehaug i Justedalen i Norge. Hon är den enda som överlevt digerdöden, och när det många år senare kommer folk från grannsocknen och hittar henne har hon i sin ensamhet blivit ”skygg och vild som en fågel” Hon blir därefter kallad Rypen i Justedalen. På norska betyder rype både ripa och brud.

Henrik Ibsen skrev denna text som 31-åring, i nationalromantisk anda. Grusomhetens Teater har genom många år arbetat i en fysisk teatertradition som utgår från Antonín Artaud. I uppsättningen av Fjällfågeln har de funnit en ny väg till tolkningen av Ibsen, som både ifrågasätter, parodierar och speglar nationalismen som sådan och dess ursprung i myter och sägner. Föreställningen har sedan urpremiären 2009 varit på turné i bland annat England, Frankrike, Tyskland, Indien och Polen, samt spelat på Den Norske Opera i Oslo.


Medverkande

Regi
Komposition
Scenografi
Ljus
Kostym
Mask
Koreografisk assistans
Skådespelare
Musiker

Sök