Scenarkivet /

Jag, Händel

Henriette Pedersen

Jag var Händel. Jag är ingen. Det här är min berättelse om odödlighet och skönhet.

Soloföreställningen JAG, HÄNDEL är baserat på Carl-Michael Edenborgs roman Mitt grymma öde – en historisk fantasi över den tyska kompositören Georg Friedrich Händels liv. Detta är därefter strukturerat och regisserat av Henriette Pedersen.

 

Föreställningen är en cross-dressing av språket, den fysiska gestaltningen och berättelsen om den stora manlige kompositören. Genus, sexualitet och storhetsvansinne är en dimension – och barock hygien och mode en annan. Caisa-Stina Forssberg gestaltar Händel med urpremiär på Atalante.

Henriette Pedersen är en norsk koreograf som arbetar mellan teater, dans och bildkonst, i ett uttryck som sträcker sig från det subtila och introverta till det explosivt extroverta. Tematiska är hon intresserad av det överskridande och av de perifera områden av mänsklig närvaro. Hon är inspirerad av det oanständiga, och genom konstnärskapet utforskar hon normer och patriarkatets lag och ordning. Med genusblick undersöker hon kollektiva uppfattningar och mytiska berättelser – denna gång genom historien till Händel.

 

Jag skålade med Händel och tömde glaset i botten:
-Jag är inte ensam. Jag har ju mig själv!

 

Se filmad dokumentation här. 

 


Medverkande

Idé
Regi
Text
Skådespelare
Scenografi
Ljus
Musik
Kostym
Dramaturgi
Producent
Inspiration

Sök