Scenarkivet /

SPRÅNG

Klös

SPRÅNG. En röst i ett nästan mörkt rum. 

Ett hörspel av Klös.

En röst i ett nästan mörkt rum. 

 

Det finns dokumentation, statistik, artiklar som visar hur vanligt det är med våld eller andra integritetskränkningar mot kvinnor. Vi ser en kvinna som sitter vid köksbordet i ett raserat hem, täckt av historiens damm. Men vad är det vi inte ser? Vi ser inte alla de gånger hon ringde polisen, eller socialen, eller grannen för att få hjälp, utan att någon kunde stoppa förloppet. Vi ser vare sig samhällets oförmåga eller hennes mod. Det finns inga modigare personer än dessa utsatta kvinnor, de som möter döden varje dag, lever sitt liv inte vid, utan i, avgrunden. Språng är dessa berättelser.

 

Språng är ett hörspel som handlar om samhällets förlamande oförmåga och den enskildes ensamma kamp. Språng beskriver något som allt för många kvinnor tvingas uppleva. Språng vill blottlägga och ifrågasätta invanda föreställningar om begrepp som offer, mod och vanmakt.

 

Ur Klösdagboken: ”Ett dött litet träd står mitt i den frodiga grönskan. I den begynnande skymningen fotograferar jag trädet, huset och trädgården. Det blir suddigt, en grusväg upplöses bortom det fallfärdiga garaget. Angela Kovács läser Jane Eyre i radio. Det pågår hela sommaren, 44 avsnitt. Jag blir allt mera beroende av hennes röst, det klara och sakliga tonfallet. Till slut ringer jag henne och frågar om hon kan tänka sig att läsa in texten till Språng. Jag mejlar texten. På tredje dagen säger hon ja, att hon gärna vill göra detta, för att det är - viktigt. Att göra något. Till slut, en röst, i mörkret.”


Medverkande

Text
Röst
Ljud
Ljus

Sök