Scenarkivet /

Tøyen fil og klafferi

Denna konsertkväll bjuder på flera uruppföranden och det äldsta verket har bara några år på nacken. Tøyen fil og klafferi är en norsk ensemble för nutida musik som väckt uppmärksamhet på senare år, och de är onekligen ett viktigt tillskott på den norska samtidsmusikscenen. 

Kvartetten består av Eira B. Foss på violin, Hanne Rekdal på flöjter och fagott, Kristine Tjøgersen på klarinetter och Inga Grytås Byrkjeland på cello. Medlemmarna är alla aktiva inom nutida konstmusik i Oslo och Trondheim och i flera andra ensembler som Asamisimasa, Oslo Sinfonietta, Cikada och Ensemble neoN. 

Ensemblen beställer regelbundet verk av framförallt norska men även utländska, inte sällan svenska, tonsättare. 2014 tillbringade de en tid på EMS där de arbetade med den Isländska tonsättaren Hafdís Bjarnadóttir vars musik de ger ut på skiva 2017. Beställningsverken växer fram i tätt samarbete och ensemblen uppmanar gärna till experiment och brytande av ny mark. Ett öppet sinne och lust till medskapande kännetecknar denna ensemble. Föreningen bakom konserten, Levande Musik, grundades 1952 och är en av Sveriges mest anrika arrangörsföreningar för nutida musik.

 

Se filmad dokumentation här.

 

Medverkande

Medverkande
Arrangör

Sök