Scenarkivet /

Katastrof i djungeln

KammarensembleN

Med Katastrof i djungeln presenteras den grekiske tonsättaren Nikos Skalkottas, hans musik, tankar och tiden han levde i genom en dramatiserad konsert.

 

Skalkottas var min morfar och han levde mellan 1904- 1949. På 1920- talet så lämnade han Grekland för att studera komposition i Berlin för bl.a. Arnold Schönberg och Kurt Weill. När han återvände till Aten i början av 30-talet så möttes han av stort motstånd när han presenterade sin nya och radikala musik. Först efter sin död blev han en mycket erkänd tonsättare. Hans modernistiska musik är inspirerad av grekisk folkmusik och rebetika, även kallad grekisk blues.


I föreställningen möter vi Nikos på tavernan där han i brevform berättar om sin musik och sin längtan både till Berlin och till Aten. Han lyssnar och dansar till rebetika som leder hans musik in på nya vägar. Föreställningen innehåller även musik från hans verkan som stumfilmspianist i Berlin under 20-talet samt från hans arbete med att skriva balettmusik för dansskolan i Aten. Dansaren och skådespelaren Piotr Giro gestaltar Skalkottas och samtliga texter kommer från Skalkottas efterlämnade brev. Tanken med föreställningen bottnar i viljan att spegla frågeställningar kring min morfar och hans konstnärskap.

– Eva Lindal

 

Se filmad dokumentation här. 

 

Medverkande

Musik
Komposition
Medverkande

Sök