Scenarkivet /

Skuggor

De Utvalgte

«Skuggar (Skuggor) har ett eget universum, öppet, klart, samtidigt oroväckande och gåtfullt. ‘Allt är nu och allt är alltid’. Att tid och rum är upplöst: det gör att jag som läsare känner igen mig i den oro det skapar. Människorna befinner sig i ett immaterielt rum och i en slags nollpunkt, där minnena om ett liv tillsammans blir de enda hållpunkterna. Texten uppmanar till att ställa existentiella frågor och förundras över vilka vi är och hur vi sätter spår i varandras liv.” har regissören Kari Holtan sagt om Jon Fosses stycke. 

 

Skuggor är en pjäs av den ständige nobelpriskandidaten Jon Fosse. Hans romaner översätts hela till nya språk och hans pjäser har spelats i nästan alla världsdelar. Det norska kompaniet De Utvalgte har en profil att kombinera starka visuella uttryck med nyskriven text och musik. De knyter också till sig författare, musiker och andra konstnärer till sina respektive produktioner. Med sina föreställningar har de turnerat i hela världen och Kari Holtan framstår med denna uppsättning av Skuggor som en av de viktigaste regissörerna i Skandinavisk teater. 

 

Kompaniet De Utvalgte grundandes 1994, då flera av kompaniets nuvarande medlemmar utexaminerades från Nordiska Teaterskolan i danska Århus. En stor retrospektiv visades i februari och mars 2015 på Black Box Teater i Oslo, med sju av gruppens tidigare föreställningar. Sedan dess har de producerat Visjonæren 2016, med medverkan av författaren Ari Behn, Begynnelser, 2017, med text av Carl Frode Tiller och medverkan av rockgruppen Motorpsycho. 

 

De Utvalgte arbetar för närvarande på ett verk som de beskriver som ett kontinuum över flera år och som kan beskrivas ”site specific”. Skipet (Skeppet) har lett till visningar som Auka Røynd (ung. ökad erfarenhet) på Teaterfestivalen i Fjaler, samt Bærum – Nuuk på Nuuk Nordisk Kulturfestival 2017. Den 4 mars 2018 återvänder de till Black Box Teater med en visning av Skipet, vol 3. Fjärde delen visas på ön Terschelling i Holland under Oerolfestivalen i juni och del fem på Ultima Music Festival i Oslo under september. 

 

Föreställningen Skuggor hade urpremiär 2009, och har spelats över 60 gånger. Den spelades våren 2017 i Hong Kong och deltar på Jon Fossefestivalen i Moskva 5-9 april, samt drar vidare till USA till hösten. 

 

 

Se filmad dokumentation här.

 

 

Medverkande

Dramatiker
Regi
Musik
Scenografi
Video
Ljus
Scenografi
Dramaturgi
Översättning
Producent
Skådespelare
Medskapare

Sök