Scenarkivet /

Mr Emmet takes a walk

MusikTeaterVerket

Mr Emmet takes a walk (2000) a dramatic sonata 

Adrian Clarke, baryton, studerade på Royal College of Music i London och på London Opera Centre. Han är återkommande gäst på London’s Royal Opera där han bl.a gjort roller som Paul Bunyan, Le Dancaïre i Carmen, , Mathieu i Andrea Chenier, Mititukha i Boris Godunov och Kostandis i The Greek Passion. Bland inter- nationella Operahus kan nämnas Bregenz Festival, Landestheater Salzburg, Prags Nationalteater, Det Kongelige i Köpenhamn, Teatro Lirico i Cagliari och nu även Atalante och MusikTeaterVerket! Bland hans inspelningar finns Mr Emmet takes a walk med Psappha Enesemble. 

 

I förarbetet till en operauppsättning planerar man mycket - på nästan samma sätt som när man ska leva sitt liv i verkligheten. Men hur planerar man att dö, något som Mr Emmet ska göra i ”Mr Emmet takes a walk”, och som vi alla ska göra ”en gång i framtiden”? Att dö är ju det samma som att förlora kontrollen! 

Peter Maxwell Davies opera ”Mr Emmet takes a walk” komponerades för kammar- orkester och tre operasångare. Den handlar om en människa som har varit fram- gångsrik i livet, men som snubblar när han kommer nära den död han själv har valt - ett självmord. Den säkerhet han har haft i hela sitt liv börjar upplösas och han börjar förstå att de oklara situationerna, de som han inte hade planerat, kanske hade ett värde? ”Emmet” är ett ord som kan beteckna en myra, ett djur som alltid vet sina plikter men som troligtvis aldrig stoppar upp och tänker över sitt eget liv. Finns det en parallell här till våra liv; att vi är effektiva på ytan men kanske missar livets kärna när vi avvisar osäkerhet, öppenhet och spontanitet? 

 

Medverkande

Regi
Dirigent
Musikalisk instudering
Scenbild
Sång
Musiker

Sök