Scenarkivet /

Manifest United

Verk Produksjoner

Vart tog alla konstnärliga manifest vägen, och varför har konstnärer slutat skriva såna? Den norska teatergruppen Verk gjorde en djupdykning i manifestens underbara värld och fann guld. Nu presenterar de Manifest United – en kakofoni av ismer, poesi och storhetsvansinne.

Den som börjar gräva i de senaste hundra årens konstnärliga manifest kommer snart att stå i en storm av excentriska röster och bisarra idéer – men också finna djup visdom, framsynta larmrapporter och (ibland ofrivillig) humor. Utopins bästa jordmån finns i konsten, den plattform där mänskligheten är som mest mänsklig. Konst är vårt bästa alternativ till individualism och likgiltighet.

 

Gruppen Verk Produksjoner skapades i Oslo, Norge, 1998. De är kända för att skapa improviserande och berättande teater med drag av vaudeville, ofta med satirisk och politisk udd. Deras arbetsprocess startar alltid med ett extremt öppet undersökande, där misslyckande är den viktigaste komponenten. Det gigantiska materialet kokas sedan ner till en kärna, och föreställningen är alltså bara toppen av ett isberg.

 

Se filmad dokumentation här.

 

Medverkande

Medverkande

Sök