Scenarkivet /

Viva Black & Gretli & Heidi

Viva Black & Gretli & Heidi

– Träets varma, mjuka, sjungande klang tillsammans med glasens lite kyliga, gnistrande, vinande klang. Det måste väl låta underbart! Redan första gången Filip Augustson hörde de fantastiska systrarna Gretli och Heidi spela på sina glas väcktes idén om att få till stånd ett samarbete mellan den egna trion Viva Black och Gretli & Heidi.

 

Hösten 2015 tog samarbetet fart då Catharina Backman, Carin Blom, Peter Danemo och Filip Augustson skrev musik för gruppen som uruppfördes i Reaktorhallen R1 i Stockholm och i september 2017 släpptes skivan ”Mal Sirine”. Klanger som aldrig tidigare hörts utlovas när glasharpa, flaskor, skålar, tallrikar klingar tillsammans med fiol, bas och trummor. Systrarna har just varit på en veckas joddlingskurs i de schweiziska alperna, så lite joddling utlovas också.

 

Viva Black I trion finns erfarenheter från många stilar och genrer men i stället för att någon av musikerna ger upp sin genre så uppfinner de ett nytt, till stor del improviserat musikaliskt språk,  musik som passerar gränsen för jazz, folk och nutida musik, och där något nytt uppstår i mötet.

 

Gretli och Heidi, alias kompositörerna och musikerna Carin Blom och Catharina Backman har spelat tillsammans i över 25 år. De spelar på glas och flaskor samt använder sina röster som instrument.

 
Se filmad dokumentation här.
 

Medverkande

Arrangör
Medverkande

Sök