Scenarkivet /

Oüm

Cie Massala

När Dansnät Sverige turnerade Cie Massalas föreställning NÄSS hösten 2019, trollband deras akrobatiska steg och rytmer en hänryckt publik. Nu återvänder det franska kompaniet med föreställningen Oüm – en glädjefylld tribut till livet.

Egensinnigt och nyfiket kombinerar den virtuosa koreografen Fouad Boussouf kraften i hiphop med rytmer från nordvästra Afrika. Hans verk är en fusion av dansstilar som alla samlas under ett tak av marockanska rytmer och arabiska influenser.

Den här gången låter han sig inspireras av den egyptiska ikonen Oum Kalthoum – en häpnadsväckande sångerska som kunde improvisera i timmar, ibland iklädd manskläder, och som sjöng egna tolkningar av Omar Khayyam, en persisk poet och matematiker som levde på 1000-talet. Föreställningen Oüm är en hommage till dem båda – ett eko av divornas sånger i radio från Beirut till Kairo, en persisk poet och en stor kvinnlig röst från öst.

Oüm är i huvudsak poesi, dans och musik som förenas för att hylla nuet. Sex dansare och två livemusiker bjuder på dans som överskrider stilistiska barriärer och får oss att ryckas med i deras svettiga intensitet.

 

Läs mer


Sök