Scenarkivet /

Butch Tribute

Ann-Christin Kongsness / Marte Reithaug Sterud

DEL AV STOLT SCENKONST 2023

Performanceserien Butch Tribute av och med Marte Reithaug Sterud och Ann-Christin Kongsness är ett konstnärligt och politiskt utforskande av vad en butch är och kan vara. Med denna serie förkroppsligar Sterud/Kongsness olika representationer av queer, kvinnlig maskulinitet för att bidra till att diversifiera representationen av butches.

Butch Tribute består av tre delar; Flørt, Roser och Flanelldrøm. I Flørt tar Sterud och Kongsness fullt ägarskap av scenen. De är aktiva, kontaktsökande och flörtar. De låter sig inte tappa bollen och blir taggade av responsen. De insisterar genom sin betraktande blick på att vara subjekt snarare än objekt. Utgångspunkten för Roser var att skapa en butch-version av koreografin ”Rosas danst Rosas” (1983) av Anna Teresa De Keersmaeker, ett verk som förenar ett feminint uttryck med den minimalistiska danskonsttraditionen. Flanelldrøm är en intim duett mellan två butchar i ett landskap av flanellskjortor. Äntligen får butch-on-butch-relationer den episka kärlekshistorien de förtjänar.

Sterud och Kongsness möttes genom ett teoretiskt och personligt intresse för relationen mellan dans, kropp, genus och performativitet. I deras tidigare produktion Soft Manifesto, som hade premiär på Black Box teater 2015, utgick berättelsen från en androgyn och tvetydig kropp. Föreställningen hade ett lekfullt och flytande förhållande till genusuttryck och rörde sig in och ut i olika kroppsgestaltningar. I juni 2018 satte duon upp Skeiv dansekunst – en serie samtal (www.skeivdansekunst.no) under Oslo Pride. Här medverkade sexton danskonstnärer som alla aktivt tog ställning i frågor kring könsuttryck och sexualitet. 2021 hade de premiär för den fleråriga scenkonstproduktionen Butch Tribute, en hyllning och utforskande av queer kvinnlig maskulinitet.

 

Läs mer

Medverkande

Dans
Arrangör

Sök