Scenarkivet /

Kulturpolitisk debatt

Margaretha Åsberg

Utdrag ur diskussionen:

Horace Engdahl vände sig i sitt inledningsanförande mot uppfattningen att kulturen kunde användas som ett slags världslig själavård, eller kan sättas in för att öka det allmäna välbefinnandet.

Lena Adelsohn Liljeroth framhöll att det i kulturpolitiska frågor finns en större närhet mellan politiker med ett kulturpolitiskt engagemang än mellan politiker ur samma politiska parti.

Margaretha Åsberg förklarade att hon valt ut deltagarna i kvällens panel på grundval av deras intresse och engagemang i samhällsfrågor och människans plats i världen. Hon avslutade sitt anförande - eller manifest som Engdahl benämnde det - med att framföra en förhoppning att dagsländelivet borde vara något som snarast borde förpassas till djurriket, istället för att som idag i allt för hög utsträcknng prägla kulturproducenternas tillvaro.

Thomas Jennefelt konstaterade att han, tack vare de lågt satta ersättningarna inom den kulturella sektorn kommer att vara tvungen att arbeta tills han blir åttio år.

Susanne Osten framhöll vikten av att vi tidigt i våra liv får tillfälle att ta del av kulturell stimulans. Hon berättade om sina erfarenheter av "Babydrama", skapat för korta människor under 2 år. I videoklippen kunde publiken se spädbarn som med intensiv uppmärksamhet följde det som skedde på scenen i Babydrama.

Kristina Rennerstedt höll med Margaretha Åsberg om behovet av ett institutionellt baserat repertoarkompani för samtida koreografi. Hon betonade också vikten av att barn gest tillgång till kultur, tex. dansen.

Gunilla Bandolin berättade om en annons för bostadsrätter som tog hjälp av ett av hennes konstverk, "Observatorium", en artificiell ö i trä i viken utanför Hammarby sjöstad. Med detta ville hon visa att kultur och konst idag har samma funktion som prestige-, kvalitets- och prishöjare som t.ex. en fin utsikt, eller vackra omgivningar.

Ann Larsson fokuserade på de enskilda konstnärernas situation och framhöll att endast 10 % av dessa hade en fast anställning.

Ida Hult, som kallade sig futurist och entreprenör, gav sin syn på kulturens viktiga roll i ett framtida samhälle där den enskilda individens efterfrågan på upplevelser ökar.





Sök