Scenarkivet /

Riding On A Cloud

Rabih Mroué

En enmansshow om Yassers liv, genom foton, video och diffusa minnen.

 

Rabih Mroué gillar tanken på att använda fiktion för att berätta sanningen. Han är uppvuxen i Libanon under inbördeskriget, där de olika parterna spred sina egna sanningar med hjälp av våld och propaganda. Här berättas historien genom Yasser, hans bror. För det är Yassers historia, om än till viss del konstruerad – sanningen är ett komplicerat koncept.

 

Efter att ha stått bakom scen och hjälpt till med ljudet till Rabihs föreställningar, får Yasser nu träda fram och berätta sin egen historia, även om han till en början bemötte idén med viss tveksamhet: ”Nej, jag tror inte den är värd att berätta. Den är banal, och det finns många berättelser som den.” ”Men vi kan uppfinna den.” ”Okej. Varför inte?”

 

Med hjälp av egna videoinspelningar, foton och framförallt sin lyrik väver han ihop en historia som är i högsta grad personlig. Men den blir också gemensam: Genom Yassers berättelse får vi ett komplement till den konstruktion som är vår historieskrivning. För vems sanning är det som får plats där?

 

Medverkande

Text
Regi
Aktör
Regiassistans
Översättning

Sök