Scenarkivet /

Takkadam

Jannine Rivel

Jannine Rivel arbetar utifrån en anatomisk verklighet och rörelseanalys och dess inverkan på den koreografiska formen. Startpunkten är rörelsen och dess funktion utifrån kroppens rörelsemöjligheter. Där i börjar ett undersökande, experimenterande och prövande av variationer. 

Takkadam startar i rörelse, ur rörelsen växer koreografin som i sin tur skapar dansen, i rummet mellan stillhet och rörelse och dess inneboende enkelhet och möjligheter.

 

”Bäckenets rörelse i viktskiftet, och rörelsen där inuti, går att likna vid en ping pong boll i omlopp i en horisontal bana, där racket-rörelsen är viktskiftet.

Ta ett steg. Addera rumslig poesi, poetisk rumslighet. Avstånd. Nära. Långt borta. I rörelseplanet framåt-bakåt. Studsar mellan-två-heter i ramar av tid.”

 

Frågor kring ”seendet” finns också med Jannine Rivel i arbetet med Takkadam, hur vi ser och upplever/känner rörelse. Utgår vi från hur det ser ut, eller hur det känns, eller kanske hur det blir inne i kroppen?

”Hur kan vi använda förväntningarna på den scenkonstnärliga kontexten? Kan vi skifta seendet i mellan-heter och pendla det emellan oss, watching you, watching me, watching you?”

 

Takkadam är en fortsättning på ett arbete som påbörjades med ”Ping Pong and Tweens” (3:e våningen, Göteborg 2013) och ”Tweenes between us” (ACTS, Oslo 2013).

 

I samarbete med Atalante och vinterProduktion.

 

Ny Koreografi

Atalante har alltid varit en viktig scen för västsvenska koreografer och erbjudit en plats för dem att producera, presentera och nå ut med sina verk. I Ny Koreografi satsar vi sedan 2011 på lokala koreografer och ger dem en möjlighet att skapa och visa sin danskonst på Atalante.

 

Medverkande

Koreografi
Dans
Ljus
Ljudteknik

Sök