Scenarkivet /

MEDEA - It's a classic

Nadja Hjorton

Medea är en svinjobbig person. Hon dödar sina barn för att hämnas på sin kille Jason och hon passar på att döda kung Kreon och hans dotter när hon ändå är i gång. Medea är en förtryckt, bespottad kvinna/feminist som reser sig och gör det omöjliga – hon slaktar patriarkatet, reproduktionen och heteronormen under ett enda rafflande dygn i Korint.

 

”Medea – it’s a classic” är Nadja Hjorton och medskaparna Halla Olafsdottir, Shirley Harthey Ubilla, Daniel Andersson, Chrisander Brun och Britta Perssons version av det klassiska dramat. Till ett soundtrack av suggestiva loopar signerade Britta Persson och med teatermasker och zorbadans ersätter känslofyllda kräkningar och absurda lägereldsberättelser de antika dialogerna.

”Medea – it’s a classic” är Nadja Hjortons tredje verk som visas på MDT. Med ”Radio dance” och ”On air” tog hon sig an radioformatet som en utgångspunkt för koreografi. Med ”Medea – it’s a classic” rotar hon i idén om klassikern – och hur vi väljer att göra klassiker aktuella genom att filtrera dom genom vår samtid.”

 

Tjuvlyssna på Britta Perssons musik här: https://soundcloud.com/brittap/sets/medea-its-a-classic

Nadja Hjorton är dansare och koreograf med Stockholm som bas. I hennes två senaste verk ”Radio dance” och ”On air” har text och tal varit centrala i arbetsprocessen och i föreställningarna. Båda produktionerna har använt radio som format och inramning och genom att arbeta koreografiskt med radio och presentera radio som koreografi och dans tänjer Nadja på gränserna för vad koreografi och dans kan vara, både som uttryck och som arbetsmetod. 

 

Se filmad dokumentation här.


Medverkande

Initiativtagare
Medverkande
Musik
Scenografi
Ljus
Kostym
Producent

Sök