Scenarkivet /

En Alerte

Taoufiq Izeddiou

Hur viktig är andligheten i dagens samhälle? Den frågan ställer sig den marockanska dansaren Taoufiq Izeddiou. I danssolot En Alerte tar han med oss på en personlig och spirituell resa som skildrar vår världs bräcklighet. Kan vi ena dans och spiritualitet? Koreografen och dansaren Taoufiq Izeddiou svarar på frågan genom att använda det första för att diskutera det andra. I sitt danssolo En Alerte (2015) vill han skildra och diskutera människans dragning till det gudomliga. Hur viktig är andligheten idag? Och hur viktig bör den vara?

En Alerte bygger i hög utsträckning på Izeddiou egna erfarenheter från barndomen: en av utgångspunkterna är en sufisk ceremoni han deltog i som liten. Det var hans första kontakt med både andlighet och dans. Resan fram till idag porträtteras i ett danssolo som skildrar människans naturliga attraktion till det gudomliga, en attraktion som antingen kan resultera i att själen blomstrar eller imploderar. Dans, musik och arabisk samtida poesi är alla grundstenar för det här speciella verket. Mer specifikt har Izeddiou inspirerats av verk skrivna av den palestinska poeten och prosaförfattaren Mahmoud Darwish.

Taoufiq Izeddiou är koreograf, dansare, pedagog och festivaldirektör. Han anses vara en av de främsta moderna koreograferna i Marocko, och hans verk har uppförts runtom i Europa och i Arabvärlden. Innan han hittade till dansen studerade han arkitektur, och tränade boxning och teater. Tillsammans med de marockanska dansarna Bouchra Ouzigen och Said Ait El Moumen grundade han 2003 Anania – Marockos första samtida danskompani. Izeddiou har i över 15 års tid arbetat gränsöverskridande mellan Marocko och Europa, och bygger sina verk kring skärningspunkten mellan tradition och modernitet. Izeddiou bär även på ett samhällsengagemang, och erbjuder träning för unga dansare i hemstaden Marrakech. Han är grundare och konstnärlig ledare för On Marche, en internationell festival för modern dans i samma stad. Festivalen ägde rum för första gången 2005.

 


Medverkande

Koreograf
Dans
Musiker
Ljud
Video
Produktion

Sök